Politică

Aurescu critică harta lui Medvedev: Nu spune nimic de Bucovina de Nord

Ministerul Afacerilor Externe a reacționat, joi, după ce vicepreședintele Consiliului de Securitate al Federației Ruse, fostul președinte Dmitri Medvedev, a publicat pe contul său de Telegram o hartă care arată Ucraina dezmembrată și împărțită între Rusia, Polonia, Ungaria și România. „Astfel de atitudini fac parte din instrumentarul de propagandă şi dezinformare la care recurge de mai multă vreme Federaţia Rusă şi care a fost amplificat după declanşarea războiului ilegal şi ilegitim de agresiune împotriva Ucrainei”, transmite MAE, într-un comunicat de presă.

„MAE respinge ferm demersul vicepreşedintelui Consiliului de Securitate al Federaţiei Ruse, Dmitri Medvedev, care a publicat pe o rețea de socializare o hartă care atribuie, în mod fantezist, teritorii ale Ucrainei României și altor state vecine Ucrainei. MAE consideră că astfel de atitudini fac parte din instrumentarul de propagandă și dezinformare la care recurge de mai multă vreme Federația Rusă și care a fost amplificat după declanșarea războiului ilegal și ilegitim de agresiune împotriva Ucrainei.

Astfel de așa-zise <propuneri> și <analize> care vizează redesenarea aleatorie a granițelor unor state și promovează astfel încălcarea dreptului internațional nu reprezintă decât încercări complet nereușite de justificare a propriei conduite de nerespectare a ordinii internaționale bazate pe reguli”, potrivit unui comunicat de presă.

MAE reafirmă sprijinul deplin al României pentru independența, suveranitatea și integritatea teritorială ale Ucrainei în frontierele sale recunoscute internațional și reiterează condamnarea agresiunii militare nejustificate și neprovocate a Rusiei împotriva Ucrainei.

„România este și va rămâne un partener al Ucrainei și reconfirmă susținerea deplină și compasiunea profundă față de poporul ucrainean, victimă a agresiunii brutale. Acordarea statutului de stat candidat pentru aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană reprezintă o confirmare atât a politicii vizionare a Uniunii Europene, care este în esență, un proiect de promovare și consolidare a păcii în Europa, cât și a determinării poporului ucrainean de a-și asuma plenar principiile și valorile spațiului european, într-o Ucraină independentă, suverană, în frontierele sale recunoscute internațional”, se arată în finalul comunicatului.

Vicepreședintele Consiliului de Securitate al Federației Ruse, fostul președinte Dmitri Medvedev, a publicat miercuri pe contul său de Telegram o hartă care arată Ucraina dezmembrată. Potrivit lui Medvedev, această hartă a fost creată de „analiștii occidentali”.

Conform hărții, teritoriul Ucrainei s-ar limita doar la regiunea Kiev, restul fiind sub administrarea Rusiei, a Poloniei, României și Ungariei.

Bucovina de Nord a fost anexată de la România, dar Medvedev o dă înapoi României

Istoria Bucovinei din perioada 1359-1774 este parte integrantă din istoria principatului moldav, de la întemeierea ţării şi până la anexarea provinciei de către Imperiul Habsburgic.

Războiul ruso-turc din 1768-1774, în cursul căruia Imperiul Rus a ocupat şi Ţările Române, înlăturându-i pe domnitorii fanarioţi, a impus Imperiul Otoman să ceară pace. În urma păcii de la Kuciuk-Kainargi (10/21 iulie 1774), Rusia a câştigat dreptul de a interveni pentru protejarea Ţărilor Române. Folosindu-se de moment, Imperiul Austriac, prin presiuni asupra turcilor şi ca preţ al intervenţiei sale diplomatice, a obţinut de la Poartă anexarea părţii de nord a Moldovei, Bucovina. Domn al Moldovei era atunci Grigore al III-lea Ghica. Timp de 12 ani (între 1774-1786), Bucovina s-a aflat sub administraţie militară austriacă.

După Unirea din 1918, Bucovina și Basarabia au revenit parte a României, ca după pactul criminal Hitler-Stalin Basarabia și Bucovina să fie iarași pierdute de români în favoarea bolșevicilor care au încoroporat cele două provincii românești în URSS.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button