Actualitate

AUR cere plafonarea prețului la gaz și pentru firme. PSD de acord, USR și PNL se opun

AUR a venit cu o propunere concretă și simplă, nu formulare complicate cu zeci de pagini și din care reiese că dacă ai găini în curte ți se taie subvenția la gaz și la curent.

Subvenția publică reprezintă metoda prin care se iau bani de la mulți români, adică din bugetul de stat, pentru ca apoi companiile din energie să aibă profitul garantat.

Subvenția reprezintă o problemă mai mare decât reglementarea prețului iar România este singura țară din Europa ce își permite acest lux deoarece aproape 80% din consumul de gaz este asigura din țară de către Romgaz, companie ce aparține statului român. În privința consumului de energie situația este similară: excepție două luni pe an 100% din consum este asigurat din surse interne, excepție perioade limitate unde se importă aproximativ 15% din energie. Acest consum este asigurat din unități de producție ce aparțin statului: Termoelectrică, Nuclearelectrica, Hidroelectrică și doar unele private mici. Statul deține 90% din unitățile de producție.

Prețul de vânzare actual, atât la gaz cât și la curent, a fost armonizat cu prețurile existente la nivel european și nu se bazează pe costuri, profit și cerere. Ori românii nu au salarii germane iar energia și gazul trebuie folosite pentru consum intern, căci dacă nu revenim la perioada lui Ceaușescu când stingeam becurile pentru ca să asigurăm exportul. Sigur că aceasta nu este o soluție.

Pentru că profiturile există și sunt foarte mari, companiile românești, cu gaz ieftin românesc și energie ieftină românească, pot să limiteze prețurile, nu e nevoie să ne vândă la preț european. De menționat că acești bani mulți ajung în conturile companiilor deținute de stat și ajung în cele din urmă în bugetul de stat. Deci statul român încasează cei mai mulți bani.

Sigur că limitarea prețului la furnizor trebuie să ducă și la limitarea adaosului la distribuitor, ca acesta să nu fie tentat să ridice el prețurile.

Tocmai de aceea piața românească trebuie reglementată pe toate palierele. Aceasta este soluția propusă de AUR pentru ca și companiile să rămână profitabile, să nu falimenteze. Orice altă formă, cum ar fi compensarea, este falimentară pentru start și obișnuiește companiile cu prețuri mari, dar plata se face tot de către popor.

Și PSD susține această măsură, dar PNL face jocurile mafiei naționale din energie iar USR a celei europene. Ei se opun limitării prețurilor deoarece nu ascultă de voința poporului și nu vor să ajute firmele românești.

Florin Cîțu a venit cu o variantă și mai dificilă: să se poată amâna plata prețurilor mari la facturi. Sigur că este o catastrofă și vom ajunge ca peste un an sau doi să avem de plată sume colosale de bani. Dacă nu avem astăzi bani, cum de am avea peste ani? În cele din urmă se va cere executarea silită , adică românii vor ajunge să plătească facturile prin vânzarea locuințelor. Și dacă acesta ar fi un interes ascuns al unor partide trădătoare, ca românii să rămână fără propriile locuințe? Pare gravă afirmația, dar nu uitați că așa se întâmplă și cu cei care nu își plătesc întreținerea.

Firmele românești cu greu supraviețuiesc. România are o economie ce se bazează pe consumul de gaze și de curent. Să luăm spre exemplu pâinea: ea se coace în cuptoare de gaz și de curent. Costul energiei din total cost este de aproape 30% din prețul unei pâini. Dacă acest cost crește de 5 ori, practic vedem cu ușurință că numai prin impact direct vom ajunge să plătim pâinea la preț dublu.

Soluția AUR presupune zero birocrație și o decizie ce se poate lua prin ordonanță de urgență și ea devine de astăzi valabilă. Nu se înțelege de ce Florin Cîțu nu face acest lucru, există evident interese ascunse ca românii să sufere și companiile românești să fie închise.

Back to top button