AUR cere intervenția premierului Ciucă – Francezii vor închiderea unei fabrici de zahăr. Sute de fermieri vor fi afectați

Președintele Asociației de Cultivatori de Sfeclă de Zahăr „BETA” a solicitat sprijin din partea partidului Alianța pentru Unirea Românilor, după ce Tereos, cel mai mare producător de zahăr din Franța și numărul trei pe plan european, a decis să închidă fabrica de la Luduș (jud. Mureș), lăsând liberi de contract aproximativ 350 de fermieri români care se pregăteau anul acesta să livreze sfeclă către procesator.

Deputatul AUR de Mureș, Dan Tănasă, a luat imediat atitudine, cerându-i premierului Ciucă să intervină pentru salvarea fabricii. În același timp, Tănasă solicită Ministerului Agriculturii să ia măsuri pentru ca acești 350 de fermieri din 9 județe (Mureș, Cluj, Sibiu, Alba, Bistrița, Hunedoara, Harghita, Covasna și Brașov) să nu rămână fără venituri. Acești fermieri au nevoie de sprijin din partea statului român, ținând cont că piața din România este sufocată de zahăr din Polonia și Germania. Închiderea acestei fabrici înseamnă că producția națională se rezumă la o singură fabrică ce procesează sfeclă de zahăr – fabrica Roman deținută de compania austriacă Agrana.

În aceste momente există temeri serioase cu privire la viitorul culturii sfeclei de zahăr din cauza închiderii fabricii de la Luduș. În această perioadă fermierii se pregăteau pentru noua cultură, prin achiziții de inputuri și sămânță, iar campania de semănat va avea de suferit”, subliniază deputatul AUR.

Fermierii rămân fără un venit sigur- existau contracte ferme pe cantități exacte și prețuri cunoscute încă de la început. Fabrica era obligată să cumpere toate cantitățile, chiar dacă producția era mai mare. În plus, subvenția este importantă, de aproximativ 850 de euro pe hectar anul trecut”, a declarat și Gheorghe Bejan, directorul exe­cutiv al Patronatului Zahărului din România.

De asemenea, deputatul AUR de Mureș, Dan Tănasă, a declarat pentru 60m.ro că va înainta o întrebare parlamentară către ministrul Agriculturii si Dezvoltării Rurale, Adrian-Ionuț Chesnoiu, privind salvării culturii de sfeclă de zahăr, precum și soluții ce vor fi oferite celor 350 de fermieri.

Nu uita să distribui acest articol!
Reuniune de urgență a NATO în urma atacului blitzkrieg realizat de talibani în Afganistan Previous post Rusia face propagandă falsă în România: prezența trupelor NATO aici este redusă și firească
Next post Ministrul Finanțelor a împrumutat astăzi aproape un miliard de lei de la bănci