Știri

AUDIO: Tineri bătuți și înjurați ore întregi de polițiștii din Bacău

Doi tineri din Bacău au depus o plângere penală la adresa unor polițiști care i-ar fi abuzat fizic și verbal timp de mai multe ore, pentru a-și schimba declarațiile, într-un caz de tâlhărie. Tinerii, dintre care unul e minor, au pus la dispoziția procurorilor și o înregistrare audio făcută în timpul interogatoriului, care arată cum au fost înjurați, amenințați și agresați fizic, în sediul Poliției Municipiului Bacău, din cadrul IPJ, relatează zdbc.ro.

Totul a pornit de la o plângere penală făcută de un anume C.P.L., care ar fi furat 50 de euro de la tatăl său, iar mai apoi ar fi fost tâlhărit de această sumă de trei tineri – Codreanu R.C, Buda A.M și Savin C.A. Deveniți suspecți, aceștia au fost săltați de polițiști în dimineața zilei de 12 noiembrie 2020.

Doi dintre cei trei reținuți, Codreanu și Buda, au fost interogați la sediul Poliției Municipiului, așa cum reiese din plângerea penală depusă de aceștia. Înainte de începerea interogatoriului, Codreanu, care este minor (17 ani), a pornit funcția de înregistrare de pe telefon. Peste 2 ore ore din interogatoriu au fost înregistrate de suspect și anexate plângerii penale îndreptate împotriva celor 2 polițiști care au „condus ostilitățile”. 

Inspectoratul Județean de Poliție Bacău a venit cu precizări referitoare la cazul prezentat:

„[…] ca urmare a apariției în spațiul public a unei înregistrări audio referitoare la modul in care polițiștii de investigații criminale anchetează persoane bănuite de comiterea infracțiunii de tâlhărie, din data de 20.10.2020, la nivelul Inspectoratului de Poliție Județean Bacău se efectuează în prezent verificări pentru a se stabili cu exactitate situaţia de fapt. De asemenea, urmează a fi dispusă cercetarea prealabilă şi sesizarea unității de parchet„, se arată în răspunsul oficial al IPJ Bacău.

Redăm mai jos câteva dintre abuzurile ce reies din interogatoriu, urmând ca la finalul materialului să atașăm întreaga înregistrare audio.

(Minutul 15:50) Polițist către Codreanu: Ori pleci martor, ori pleci  autor (….) care sunt autori vor fi reținuti, care-s martori pleacă acasă. Ori pleci acasă, ori te reținem (….) Buda este și el aici, așa că unu din voi doi va pleca în instanță!

(Minutul 27:10PolițistBăgați-i, bă, pe toți la pușcărie!

Politist 2 : Îți dai seama… 

PolitistLasă-i să se ducă toți 3!

*discutie între polițiști, de față cu suspectul Codreanu – audiat în calitate de martor (minor)

(ora 01:09:00) Polițistul către martor (…) tu ai o cale de scăpare, da’ îl băgăm pe Buda obligatoriu!

(ora 01:10:13) Polițist către martor Acuma… Buda e prins la mijloc, asta este! Din toți, el, care era martor, a picat autor sau vedem noi…(…) întrebarea e, tu cum pici?

(Ora 01:11:15) Discuție între polițiștiȚipi la mine din cauza lu p…a asta (referindu-se la martor); băga-mi-aș p…a în voi, că se roagă de voi, du-te-n p…a mea ca îți f..t una de te rup, handicapatu p…ii mele (în acest timp, polițistul a început să lovească martorul) șobolan cordit….

(Ora 01:21:53) PolițistF…uți mortii mă-tii, că te duci la pușcărie, boule (….) îți bati joc de noi, că îți rup capul (….) (martorul: nu da, șefu, te rog frumos!); băi p…ă, handicapatule, să nu mai dau?

(Ora 1:23:33): pe înregistrare se aude cum martorul este bătut;

(Ora 01:26:22) Polițist (este adus în încăpere al doilea suspect, Buda A.)Cu fața la geam stai, fața la geam, încolo! Fii atent că te înfulec, te calc în picioare!

(Ora 1:45:31Discuție între polițiștiNu-i spune la procuror, că ăsta vrea să îi citești drepturile, să îi aduci la cunoștință calitatea, avocat… ce avocat? Mă cac pe el avocat! Tre să îi audiem, și apoi avocat, că apoi iese contradicții și nu te mai poți ocupa de ei dacă ai avocat… (…) de fapt și de drept, autor e altul, nu ăla, ai înțeles? (…) dacă îi pui declarație de martor, o să zică că i-a auzit (…) o spus bă, nu ne-am ocupat noi de el…

(Ora 02:30:44Polițist către martorTu… nu te apuci acuma, dacă te vezi cu ei… așa că … asta rămâne între noi, spre binele tău!

Drepturi călcate în picioare

Codreanu susține în plângerea penală depusă la Parchetul de pe lângă Judecătoria Bacău că a solicitat în mai multe rânduri un avocat, însă nu i-a fost permis. De asemenea, le-a atras atenția polițiștilor că sângerează la o ureche, însă polițiștii i-ar fi răspuns în zeflemea „da’ ce mă, te doare?”. 

Celălalt suspect, Buda A., povestește că a fost ținut în cătușe înainte să fie dispusă reținerea sa, iar polițiștii aveau un dispozitiv cu apă și îl stropeau pe față în timp ce îl „audiau”. 

Cei doi tineri i-au acuzat pe polițiști de influențarea declarațiilor, loviri și alte violențe, abuz în serviciu și represiune nedreaptă. 

Back to top button