Știrea Zilei

Atât s-a putut – Klaus Iohannis, despre aderarea la Schengen: „Avem o șansă, dar nu avem o garanție”

Președintele României Klaus Iohannis susține că există „o fereastră de oportunitate, o șansă” ca România să adere la spațiul Schengen din ianuarie,  însă nu există o garanție în acest sens. 

„Aderarea la Schengen este mult dorită de noi. Și după cum cred că este un fapt cunoscut, de 11 ani noi îndeplinim practic cerințele tehnice, [dar] aderarea nu s-a realizat, fiindcă până la urmă există și un vot politic în JAI care nu a avut loc până în momentul de față. Acum există o fereastră de oportunitate, adică avem o șansă, însă nu avem o garanție. Ca să maximizăm șansele noastre, am întreprins foarte multe demersuri și cu această ocazie salut votul în Parlamentul European care a fost covârșitor pentru accesul României, Bulgariei și Croației, însă decizia nu se ia acolo. A fost un vot politic, un semnal politic important, foarte important pentru noi”, a declarat șeful statului.

În context, acesta a menționat că săptămâna trecută o misiune de evaluare, formată din experți aleși de Comisia Europeană, a venit în România, iar din informațiile deținute „rezultatul este foarte bun”. „Evaluarea a constatat că România stă foarte bine la capitolul acesta (aplicarea acquis-ului Schengen, n.r.), însă este clar că anumite chestiuni trebuie în continuare bine clarificate, probabil chiar și unele tehnice, dar în special unele politice și pentru asta toată lumea este implicată la maxim”, a adăugat președintele Klaus Iohannis. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button