ActualitateMagazin

Astăzi s-a născut România! Iași-ul este în centrul atenției

Astăzi s-a născut România, este ziua în care, pe 24 ianuarie 1859, adunarea Electivă din Muntenia alegea ca și domnitor pe AI Cuza. Cu doar câteva zile înainte același lucru avea să se întâmple la Iași.

A fost o unire dorită de către români dar marile imperii din regiune se opuneau. Imperiul austriac, Țarist și Otoman amenințau cu intervenția armată dar noua conducerea țării unificate a știut să joace bine la nivel internațional. Cele trei imperii exploatau pământurile locuite de către români doar în propriul interes.

În doar șase ani Cuza a dat pământ la țărani, a dat românilor drept de vot și a început să construiască instituțiile noului stat român, inclusiv cele de educație.

La Iași alegerea s-a făcut în ciuda încercărilor Rusiei de a bloca acest lucru. Rusia și-a dorit o Românie slabă și sub propriul control, Rusia nu și-a dorit niciodată o Românie puternică. Chiar s-a încercat asasinarea lui Cuza, însă acest lucru a eșuat.

La București adunarea Electivă era dominată de conservatori și care nu și-ar fi dorit Unirea. A fost nevoie ca radicalii să scoată în stradă peste 30.000 de cetățeni, înarmați cu furci, coase, cuțite și pistoale. Acest factor a fost unul determinant iar Cuza a fost ales și în Muntenia Domnitor.

Toate aceste lucruri s-au făcut prin curaj și determinare, iar cei care susțin că astăzi nimic în România nu se mai poate schimba se înșeală.

Dacă doriți să susțineți acest proiect media independent acum o puteți face. Apăsați aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button