ActualitateRecomandarea redacției

Asociația Forța Fermierilor din Rep. Moldova solicită Guvernului o subvenție la motorină la fel cum primesc fermierii români!

agrointeligenta.ro
– 1 octombrie 2021 17:43

Asociația agricultorilor Forța Fermierilor din Republica Moldova, organizație aflată în curs de constituire, își exprimă profunda indignare față de situația pe piața produselor petroliere, în special, de scumpirile galopante ale motorinei.Noua organizație de profil a remis un comunicat de presă, în care menționează că: „Asistăm la niște acțiuni concertate din partea marilor companii petroliere, care majorează în fiecare zi prețurile la carburanți, indiferent când au fost importate aceste produse. În urma acordurilor de cartel din partea petroliștilor, în ultimele 2 săptămâni prețul la diesel a crescut cu mai mult de 1 leu pentru un litru.Acest dezmăț se întâmplă în plină campanie de recoltare a producției agricole și lucrărilor de toamnă ce țin de semănat. Vă informăm că, în pofida unor declarații ale companiilor petroliere, prețurile angro la procurarea motorinei de către agricultori nu s-au micșorat, așa cum prevedeau ultimele modificări operate în legislație.Drept urmare, zeci de mii de fermieri și țărani suportă acum un șir de cheltuieli suplimentare, pe care și le asumă tot mai greu urmare a fenomenului secetei de anul trecut. Evident că majorarea prețurilor la carburanți vor influența semnificativ și asupra prețurilor la produsele alimentare”, se arată în comunicat.În acest context, Asociația Forța Fermierilor din Republica Moldova solicită actualei guvernări de la Chișinău întreprinderea în regim de urgență a următoarelor acțiuni:1. Asigurarea funcționalității Consiliului Concurenței și aplicarea sancțiunilor asupra petroliștilor pentru acorduri de cartel.
2. Restituirea agricultorilor din bugetul de stat în formă de subvenții suma accizei pentru motorina folosită la efectuarea lucrărilor agricole.
3. Revizuirea legislației în vederea simplificării maximale a importului direct de către fermieri a motorinei pentru propriu consum.În România, printr-o lege adoptată în 2015, fermierii primesc o subvenție sub formă de ajutor de stat ce constă în returnarea accizei pentru motorina utilizată în agricultură.

 » citește întreg articolul pe: www.agrointel.ro/

Dacă doriți să susțineți acest proiect media independent acum o puteți face. Apăsați aici.

Back to top button