Știrea Zilei

Anton Rog confirmă – SRI deține un departament specializat în manipularea oamenilor: „Te determinăm să faci ce nu vrei să faci”

O informație incendiară livrată public de generalul de brigadă SRI Anton Rog, șeful departamentului Cyber Security. Generalul a dezvăluit nici mai mult, nici mai puțin decît că SRI deține un departament specializat în manipularea oamenilor, pînă la punctul la care îi determină pe aceștia cu lejeritate să facă lucruri pe care în mod normal nu doresc să le facă.

Avem un departament extrem de performant care se ocupă de un concept care se numește inginerie socială” a spus generalul Rog.

Iată ce a mai spus acesta: ”Pe scurt, peste o lună, noi putem să te determinăm, printr-un link, printr-un SMS, printr-un smishing (un atac de inginerie socială care utilizează mesaje text mobile false pentru a păcăli oamenii să descarce programe malware, să partajeze informații sensibile sau să trimită bani infractorilor cibernetici n.n.), printr-un telefon pe care ți-l dăm, să faci o acțiune pe care noi dorim să o faci împotriva voinței tale. Da?
Asta înseamnă ingineria socială: să te determinăm să faci ceva ce tu în mod normal nu vrei să faci. Și, cum să îți spun, să îl faci cu plăcere și să îți dorești să faci treaba asta. Aici e frumusețea. Și ca să vă spun: am testat asta pe colegi de ai noștri. Un șef de al nostru din trecut căruia i-am raportat noi ce și cum, așa cum raportează militarii, a zis că ”nu există așa ceva”. ”Bine domnule!”. L-am lăsat o săptămînă, am studiat un pic ce îi plăcea să facă în timpul liber și i-am oferit un abonament pentru un tur cu Ferrari. Și trebuia să ne dea numărul de telefon, CNP și toate astea. Ni le-a dat și după aia i-am dat SMS înapoi, ”mulțumim, o să vorbim la Ferrari să vă dea și turul”. A zis ”bă, voi sunteți nebuni la cap”. ”Știm”

Marea întrebare, de aici încolo, nu e cît de eficient e departamentul SRI deconspirat de generalul Rog în stoarcerea de informații a infractorilor.
Ci în ce măsură tehnicile respective nu ar putea fi folosite de serviciul secret în manipularea civililor de rînd, în numele anumitor interese.
O întrebare cît se poate de legitimă, în condițiile în care în România, se știe, controlul parlamentului, al societății civile, al presei în privința serviciilor secrete este cvasi-nul.

Ingineria socială este o ramură extrem de controversată la nivel mondial, considerată mai degrabă ca ceva negativ și periculos, iar despre cei din echipa din SRI aflăm de la Rog că ”nu sunt sănătoși la cap”. În traducere, gata să încalce orice limite?

Dzvăluirile generalului SRI Anton Rog: un moment bun să ne panicăm?

Dacă doriți să susțineți acest proiect media independent acum o puteți face. Apăsați aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button