Economie

Analist economic: Avem prețuri occidentale la salarii românești și la carburanți, cum avem și la energie și gaze

Analistul economic Adrian Negrescu a vorbit despre scumpirea carburanților: ”Dacă avem curaj și reducem TVA. TVA, din punctul meu de vedere, ar putea aduce o reducere a prețului la carburanți, așa, de pe o zi pe alta, și ar putea oferi o gură de oxigen”.

Avem prețuri occidentale la salarii românești și la carburanți, cum avem și la energie și gaze. Acolo, într-adevăr, există un mecanism de compensare care funcționează pentru anumite categorii sociale, nu pentru toată lumea, și știm exact care sunt patimile celor care își permit cu tupeu să consume mai mult de 300 de kW de energie pe lună și cât de mari sunt facturile în această zonă, și cât de mare e efortul statului pentru a compensa, până la urmă”, a declarat analistul.

Întrebat ce măsuri ar putea fi oportune pentru scăderea prețurilor la carburanți, el a explicat:

Dacă avem curaj și reducem TVA. TVA, din punctul meu de vedere, ar putea aduce o reducere a prețului la carburanți, așa, de pe o zi pe alta, și ar putea oferi o gură de oxigen. Atenție! Trebuie urmărit mecanismul de reducere a TVA, pentru că, într-adevăr, s-ar putea să fie mulți speculatori în piață care să profite de reducerea unei asemenea taxe și să țină prețurile să câștige de fapt mai mult. Fără o monitorizare atentă a distribuitorilor, s-ar putea să nu funcționeze această decizie”.

„Pe de altă parte, trebuie să ne uităm în costurile de producție. INS ne-a spus luna trecută că, costurile de extracție a petrolului în România au crescut cu 262%. E incredibil că s-a ajuns la acest nivel și te întrebi cum oare se poate traduce această creștere de prețuri la producători în prețurile de vânzare. Iată că se traduce, și consumul de carburant a scăzut. Vedem mai mulți oameni în benzinării, dar consumul de carburant raportat la numărul de clienți, raportat la ceea ce s-a întâmplat anul trecut, a scăzut – și a scăzut temeinic, mai ales pe zona companiilor care și-au redus foarte mult volumele pe zona asta de cheltuieli cu carburanții”, a mai declarat Adrian Negrescu, la B1TV.

Dacă doriți să susțineți acest proiect media independent acum o puteți face. Apăsați aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button