Știrea Zilei

Americanii au pus ochii pe rezervele de magneziu ale României – Marcel Ciolacu le-a dat undă verde pentru exploatarea minieră

Guvernul Ciolacu a acordat vineri o concesie de exploatare minieră firmei Verde Magnesium din București, care e susținută de firma americană de capital privat Amerocap. Nu se cunosc niciun fel de date despre înțelegerea făcută de Guvernul Ciolacu și americani, așa că nu ne putem aștepta decât la surprize, la fel ca și în cazul Roșia Montană. Jaf și distrugere.

Compania Verde susține că intenționează să investească 1 miliard de dolari într-o mină dezafectată de magneziu de lângă Oradea, construind și instalații de procesare alimentate cu energie regenerabilă și reciclând și aluminiu.

UE își importă peste 90% din magneziul necesar din China, acesta fiind esențial pentru producția de aliaje ușoare de aluminiu folosite la vehicule și ambalaje.

Industria europeană a aluminiului a trecut în 2022 printr-o perturbare gravă din cauza sistării temporare a producției în China ca urmare a exploziei prețurilor energiei, apărând astfel avertismente că se pot închide fabrici în UE.

Verde va folosi o mină de magneziu închisă în 2014 – la acea vreme ultima funcțională din Europa. Vrea să înceapă producția până la finalul lui 2027 și să atingă 90.000 de tone pe an, adică 50% din necesarul UE sau 9% din producția globală.

Firma va apela probabil la finanțare UE după ce investiția a fost declarată de interes crucial de către European Raw Materials Alliance – o rețea a industriei susținută de Comisia Europeană.

Cam 87% din oferta de magneziu globală și 95% din consumul Europei provin din China, care și-a redus producția drastic pentru a economisi bani pe măsură ce prețurile electricității cresc.

Legea înlesnește acordarea permiselor și acordă prioritate la finanțare proiectelor strategice, însă a fost criticată fiindcă oferă finanțare mai puțină proiectelor comparativ cu SUA.

Martens și-a exprimat încrederea că mineritul magneziului va fi reluat, în ciuda opoziției locale și a problemelor de mediu care au afectat proiecte anterioare.

Dacă doriți să susțineți acest proiect media independent acum o puteți face. Apăsați aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button