Știrea Zilei

Ambasada Franței a făcut presiuni pentru încetarea amenzilor asupra unor retaileri francezi și demiterea șefului ANPC

Deputatul AUR Ringo Dămureanu solicită ministrului Afacerilor Externe convocarea de urgență a ambasadoarei Franței la București, Laurence Auer, după ce Ministerul Economiei a confirmat, printr-un răspuns la o întrebare scrisă, presiunile exercitate de diplomații francezi asupra autorităților române, în vederea încetării controalelor și amenzilor asupra unor mari retaileri francezi.

„În urma întrebării pe care am adresat-o Ministerului Economiei, s-a făcut lumină în cazul intervenției neprotocolare a Ambasadei Franței asupra unor oficiali români de la Ministerul Economiei și ANPC. Răspunsul comunicat arată că reprezentanții francezi au exercitat presiuni inacceptabile asupra oficialilor români, pentru ca ANPC să renunțe la a mai efectua controale și a da amenzi unor supermarket-uri cu capital francez. Mai mult, în urma acestor presiuni, șeful ANPC a fost demis din funcție de Florin Cîțu, aflând despre asta direct din Monitorul Oficial. Cer intervenția urgentă a ministrului de Externe Bogdan Aurescu și transmiterea unui mesaj ferm: România are niște legi și trebuie respectate, iar autoritățile de control își fac treaba, indiferent de numele și statutul celor care se află în fața lor. Nu suntem slugi și nu acceptăm să fim tratați ca niște slugi”, a declarat deputatul AUR.

Totodată, Alianța pentru Unirea Românilor consideră că este necesar ca Ambasada Franței să explice de ce a mințit, susținând, într-un răspuns comunicat Asociației Pro Consumatori, că nu a solicitat o întrevedere cu oficialii români la începutul lunii noiembrie, în condițiile în care răspunsul Ministerului Economiei arată contrariul.

Back to top button