Politică

A ieșit la iveală teama lui Ciolacu – AUR a depășit PSD în România – Comasarea alegerilor nu va avea niciun efect

În vreme ce partidul românesc de extrema dreaptă AUR a trecut pe primul loc în sondaje, AfD-ul german a pierdut teren în favoarea radicalilor de stânga din Alianța Sahara Wagenknecht, conform celei mai noi prognoze Europe Elect întocmită la comanda Euractiv.

Partidul de extrema dreaptă Alianța pentru Unirea Românilor (AUR), condus de George Simion, a apărut în peisajul politic al României abia în 2019, dar de atunci a crescut consecvent în sondaje, ajungând acum pe primul loc la alegerile europene, cu 12 locuri, estimativ, în Parlamentul European (PE).

content-image

PSD pierde din turație

Pe de altă parte, popularitatea marii coaliții dintre Partidul Social Democrat (PSD, din grupul S&D din PE) și Partidul Național Liberal (PNL, din grupul PPE din PE) de centru-dreapta a continuat să scadă din cauza scandalurilor de corupție. Se estimează acum că PSD va cădea pe locul doi, cu nouă locuri, urmat de PNL cu opt.

Alte partide, precum Uniunea Salvați România (USR, din grupul Renew), au criticat marea coaliție pentru candidatura la alegerile europene cu un program și o listă comune.

„Asistăm la o sărbătoare a absurdului: oameni care votează cu PNL vor trimite de fapt social-democrați în PE”, a declarat pentru Euractiv Ionuț Moșteanu, vicepreședinte și purtător de cuvânt al USR.

Simion, alături de Georgia Meloni

Dacă AUR va continua pe aceeași traiectorie, va intra în premieră în PE. Simion a declarat pentru Euractiv că ar dori să adere la grupul ECR [Conservatori și Reformiști – n.trad.] pentru a fi alături de premierul italian Georgia Meloni, pe care el o consideră un model demn de urmat.

ECR va deveni probabil al treilea, al patrulea sau al cincilea grup din PE, fiind într-o cursă extrem de strânsă cu grupul ID [Identitate și Democrație (naționalist/eurosceptic) – n.trad.] și cu grupul liberal Renew.

Simion a declarat că AUR e în discuție cu numeroși politicieni români de stânga și centru-dreapta, cum ar fi parlamentari și primari, care ar vrea să adere la partid, ceea ce i-ar cimenta acestuia dominația peisajului politic.

Cu un scor atât de ridicat, AUR se gândește acum să participe la guvernare, iar Simion nu ascunde faptul că e pregătit să zdruncine PE și să se lupte cu „birocrații” Comisiei.

Vase comunicante în Germania: stânga radicală și extrema dreaptă evoluează în oglindă

În Germania noul partid de stânga scindat din tradiționalul Die Linke, Alianța Sahra Wagenknecht (BSW), își atrage simpatizanți din baza electorală a AFD, de extrema dreaptă. Ultimele sondaje arată că cele două partide evoluează într-o manieră invers proporțională: când unul crește, celălalt descrește automat.

Dacă doriți să susțineți acest proiect media independent acum o puteți face. Apăsați aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button