ActualitateȘtirea ZileiȘtiri

LIVE TEXT: Incendiu la Institutul Matei Balș: 5 persoane au decedat și 120 de pacienți covid au fost evacuați

ACTUALIZARE: Numărul persoanelor decedate în incendiul care a afectat vineri patru saloane situate la parterul unui pavilion al Institutului ”Matei Balş” din Capitală a ajuns la cinci după ce într-o baie a fost găsit încă un cadavru carbonizat.

____________________________________________

“La acest moment, intervenţia este finalizată, incendiul este lichidat. Nu mai avem persoane de evacuat, în afară de cele patru persoane decedate, nu mai avem alte persoane în stare critică, decât cei care au avut Covid, că aici vorbim de un pavilion Covid şi care au fost transportaţi. Rămâne acum problema în mâna celor care vor investiga din partea Poliţiei, din partea Criminalisticii, din partea ISU Bucureşti, care urmează să investigheze cauza incendiului asupra căreia la acest moment nu vom specula până nu avem concluzii clare din partea colegilor noştri de la pompieri”, a afirmat Arafat, care a precizat că sunt patru victime.

––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

DSU – Cele două numere disponibile pentru aparținători sunt: 021.2069398 și 021.2648515.

Ministerul Sănătății  a transmis că pacienții au fost transferați către alte unități sanitare un număr de 53 de pacienți, din 102 pacienți aflați în saloanele din Pavilionul 5 al Institutului Național de Boli Infecțioase „Matei Balș”, afectat de incendiu.

LISTA spitalelor:

11 pacienți la Spitalul Clinic de Urgență „Sf. Ioan” din București

5 pacienți la Spitalul Universitar de Urgență din București

6 pacienți la Spitalul Universitar de Urgență „Elias”

4 pacienți la Spitalul de Boli Infecțioase și Tropicale „Victor Babeș”

5 pacienți la Sf. Clinic de Urgență „Sf. Pantelimon”

3 pacienți la Spitalul Militar Central-ROL 2

4 pacienți la Spitalul „Witting”

4 pacienți la Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”

1 pacient la Spitalul MAI „Dimitrie Gerota”

3 pacienti la Spitalul Clinic de Urgență „Bagdasar-Arseni”

7 pacienți la Spitalul de Urgență Floreasca

––––––––––––––––––––––––––––––––––––

Un incendiu a izbucnit înainte de ora 5, la parterul unuia dintre pavilioanele în care sunt îngrijiți bolnavii de coronavirus de la cel mai mare spital covid din România, Matei Balș. Incendiul s-a manifestat pe o suprafață de 100 de mp, fiind afectate patru saloane. Cauza spun unele surse ar fi fost o aerotermă, dar deși pompierii au lichidat rapid incendiul, cantități mari de fum s-au împrăștiat pe toate cele trei etaje ale pavilionului.

La ora 5.14 a fost activat Planul Roșu de intervenție la nivelul Capitalei, toate resursele ISU B-IF fiind mobilizate. Trei persoane au fost găsite carbonizate la parterul pavilioanului ars, iar a patra a murit ulterior, în ambulanță. Potrivit coordonatorului intervenției, 44 de pacienți au fost transferați către alte spitale Covid (Floreasca, Sf. Ioan, Pantelimon), dintre care două în stare gravă. Deși în pavilionul respectiv nu este o secție ATI, toți pacienții aflați în interior sufereau de o formă medie sau severă a bolii Covid-19, primind oxigen suplimentar.

Toți pacienții evacuați au fost transferați fie în alte pavilioane de la Matei Balș, fie la alte spitale din București, a precizat ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu.

„Nu mai avem pacienți cu arsuri”, a subliniat Raed Arafat.

„Aproape toți pacienții, în proporție de 98%, din clădirea în care a avut loc incendiul erau conectați la oxigen. Toți aveau o stare medie spre severă din cauza COVID”, a precizat Streinu Cercel.

————————————————————————————————————

————————————————————————————————————

,,Ca și specialist în securitatea la incendiu a construcțiilor cunosc foarte bine situația din spitalele României. Politicienii își bat pur și simplu joc de cei care conduc aceste spitale, de personalul din interior și de românii care se tratează acolo.

Nici 1% din unitățile medicale nu îndeplinesc condițiile minimale privind securitatea la incendiu a clădirilor de sănătate și nu au nici o șansă să le îndeplinească în următorii ani cu acest management politic.

Multe dintre clădiri pur și simplu nu mai pot îndeplini cerințele și este cu mult mai ieftin să construim noi unități care să răspundă condițiilor moderne. Majoritatea clădirilor și-au depășit durata de viață, instalațiile au în unele cazuri și un secol.

Pericolul este unul permanent.

Fiecare director de spital intră în clădire cu frica că un astfel de eveniment se va putea petrece și conform legii el va răspunde pentru victime și nu cei care se fac cu adevărat vinovați.

România trebuie să ia în considerare un amplu proiect național de construire de spitale județene și chiar locale tip. Acest lucru se poate face cu bani europeni, important este să îi cerem. Spun că este nevoie de proiecte tip deoarece nu ai ce să tot inventezi, trebuie să ai un standard pe care să îl repeți, nu să tot plătești SF-uri, proiecte și să stai în proceduri complexe de autorizare. O faci o dată și apoi construiești 42 de clădiri sau chiar sute. În 4 ani am putea schimba totul și să inducem și creștere economică.

Însă cei care conduc România pur și simplu nu pot gândi în acești termeni, ei se uită la ce poate să mai rămână prin propriile buzunare și asta ne costă viața.”, a declarat vecepreședintele AUR, Dorin Marius Lulea, în urma tragicului eveniment de la Matei Balș.

Știrea se actualizează.

Back to top button