Municipiul Ploiești este orașul cu cel mai mare număr de cazuri de cancer la plămâni din România, lucru datorat poluării excesive a marilor companii din industria petrochimică.
Mortalitatea prin tumori(cancer) a crescut de la 233,0 (51803 decese) în anul 2016 la 233,4 (51825 decese) în anul 2017 şi reprezintă a doua cauză de deces în România. Mortalitatea cea mai frecventă pentru această clasă de boli s-a înregistrat la tumorile maligne ale bronhiilor și plămânilor (46,1 la 100000 de locuitori). În perioada ianuarie-septembrie 2018 s-au înregistrat 46417 cazuri noi de cancer, conform Institutului Național de Sănătate Publică.
În cadrul acestei discuției de la Primăria Ploiești s-a evitat să se discute despre cei 4 mari poluatori, cele 2 rafinării: OMV Petrom și Lukoil, respectiv Dero Lever și Eco Burn.
Reprezentanta OMV Petrom recunoaște într-o dezbatere publică la Primăria Ploiești că rafinăriile au stații de monitorizare a poluării pe care nu le folosesc.
„Noi rafinăriile(OMV PETROM & LUKOIL), am suplimentat numărul de stații de monitorizare, am pus în apropierea noastră încă două stații, la munte și în aval, astfel să avem procesele cât mai bine(..) Da, urmează să fie introdu-se în rețeaua națională.”, a afirmat reprezentata OMV Petrom.
”Urmează!”, a exclamat un reprezentant al Primăriei Ploiești.
OMV PETROM: – Noi putem să le introducem și mâine.
Reprezentant Primăria Ploiești: – Știți când vom putea vorbi în mod real de o îmbunătățire a calității aerului? Vorbim de cazurile de îmbolnăvire de la noi din oraș.
OMV PETROM: – Să știți că legea 104, limitele stabilite în legea 104 țin cont de sănătatea populației, dacă acele limite nu sunt depășite, să știți că nu este afectată sănătatea populației, chiar dacă uneori miroase. Să nu confundăm mirosul cu poluarea. Sunt două lucruri diferite. Hidrogenul sulfurat miroase. Miroase în concentrații extraordinar de mici, dar în concentrație mai mari nu mai miroase, dar atunci este periculos când nu mai miroase.
Reprezentant Primăria Ploiești: Deci nu mă refer numai la miros. Mă refer la faptul că totuși în Ploiești(…)
OMV PETROM: Eu nu vorbesc de Ploiești, eu vorbesc de zona industrială Brazi.
Reprezentant Primăria Ploiești: Orașul Ploiești este orașul cu cel mai mare număr de cazuri de bolnavi de cancer din țară. Este pe primele locuri.
Minutul 54.30
APM Prahova făce măsurătorile în timpul zilei între orele de program 8:00 – 16:00. Oamenii reclamă însă miros puternic de noxe seara, în timpul nopţii şi, mai ales, în week-end. Mirosul puternic de hidrogen sulfurat/benzine se simte extrem de puternic în dreptul rafinăriilor OMV Petrom – Petrobrazi şi Petrotel – Lukoil, aproape de fiecare dată. Aceste stații de monitorizare a poluării funcționează doar după bunul plac al companiilor Lukoil și OMV PETROM.
————————————————————————————————————
- România este în colaps economic. Klaus Iohannis și Guvernul Cîțu pregătesc terenul pentru TROIKĂ
- Adevărul.RO, Digi24, Antena 3, România TV… vezi lista abonaților la șpaga dată de guvern
- Dr. Răzvan Constantinescu către Arafat: Iarăși mințiți?
————————————————————————————————————
Cetățenii orașului Ploiești au sesizat în repetate rânduri nivelul mare poluare, dar Agenția pentru Protecția Mediului Prahova, afirmă de fiecare dată că totul este în regulă, însă cifrele de îmbolnăvire cu cancer cresc de la an la an, inclusiv la copii, ne atrag atenția cetățenii.
„Urmare a sesizărilor primite din partea populației și de la dispeceratul RASP Ploiești din dată de 20.12.2019 cu privire la disconfortul olfactiv din Municipiul Ploiești, va comunicăm următoarele:
În cele patru stații automate de monitorizare a calității aerulului PH1, PH2, PH5, PH6 din Municipiul Ploiești în dată de 20.12.2019 nu s-au înregistrat creșteri/depășiri ale valorilor măsurate la indicatorii monitorizați în conformitate cu Legea 104/2011 privind calitatea aerului înconjurător.
Monitorizarea calității aerului în Municipiul Ploiești este efectuată continuu și prin intermediul stațiilor automate de monitorizare care aparțin operatorilor economici: SC Petrotel-Lukoil SA (1 stație), SC Rompetrol Rafinare SA-Rafinăria Vega Ploiești (1 stație), SC Unilever România SA (1 stație) și SC Saint Gobain Construction Products România SRL-Isover Ploiești (1 stație).
În stația automată de monitorizare a calității aerului care aparține operatorului economic SC Rompetrol Rafinare SA-Rafinăria Vega Ploiești (ATM Construct), în dată de 20.12.2019 (intervalul orar 02:00-06:00) s-au înregistrat ușoare creșteri ale valorilor indicatorilor benzen, o,m,p-xilen, hidrogen sulfurat față de trendul zonei.”, se arată într-un comunicat al Agenției pentru Protecția Mediului Prahova.
Din acest comunicat înțelegem că Lukoil și OMV PETROM au stații separate de monitorizare, dar le folosesc după bunul plac, iar APM Prahova face monitorizări doar după ureche sau în urma sesizărilor făcute de localnici.