De la începutul invaziei ruseşti în Ucraina au fost mai multe voci care au susţinut că România nu face tot ce poate pentru a ajuta militar Kievul. Conform unei analize a Institutului Kiel citată de Europa Liberă, statul român a alocat cele mai puţine fonduri pentru a sprijini Ucraina în războiul cu Rusia dintre toate ţările vecine, notează Cristian Roșu pentru Adevărul.
Președintele Ungariei, discurs sfidător în Ardeal la adresa Bucureștiului.
România a donat de 50 de ori mai puţin decât Estonia şi Letonia şi de 600 de ori mai puţin decât Polonia. Acest lucru este observat şi de Armand Goşu, analist specializat în spaţiul Ex-sovietic.
Pentru a contracara astfel de acuze, reprezentanţii MAE au spus că România acţionează pe frontul estic dar că datele despre ajutoarele militare oferite Ucrainei sunt clasificate.
Noi vă spunem: Fără un nou 1989 nu ajungem la capăt. Românii fug
Chiar dacă MAE ar avea dreptate în ceea ce priveşte asistenţa României, trebuie să observăm cât de târziu au ajuns oficialii români la Kiev. În timp ce reprezentanţii guvernelor din Polonia, Slovacia, Cehia şi ţările baltice au mers în Ucraina, liderii politici români au evitat, deşi există o vastă comunitate românească în ţara vecină.
Motivarea ÎCCJ: Cumnatul lui Mircea Geoană, condamnat la 7 ani
Într-un târziu, când Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă au ajuns la Kiev, au fost fără reprezentantul celui de al treilea partid din coaliţia de guvernare, domnul Kelemen Hunor nu a fost invitat sau nu a dorit să participe?!
În ceea ce priveşte poziţia UDMR sesizăm două tipuri de mesaje care se bat cap în cap. Pentru publicul românesc lansează mesaje în care critică Rusia şi agresiunea din Ucraina dar pentru publicul de etnie maghiară din Harghita şi Covasna face campanie promovând FIDESZ şi pe Viktor Orban.
Mircea Geoană rămâne fără ceasurile de 100.000 de euro primite
Orban a pariat pe prăbuşirea sistemului occidental
De 12 ani Viktor Orban alimentează naţionalismul şi spiritul revanşard în Ungaria. Nu mai este un secret că în ultimele sale mandatele de premier a vorbit mult prea mult despre ”nedreptate de la Trianon” şi despre ”Ungaria mare”.
Lingvist despre vocabularul lui Nicolae Ciucă: „În cazul său, cred că e mult
Ascuns în spatele unor succese economice ce nu ar fi fost posibile fără apartenenţa la UE şi NATO, Ungaria a devenit, uşor – uşor, poarta Rusiei către Europa iar procesul a fost puternic sprijinit de către Germania, în perioada Merkel.
George Simion și-a propus să umple parlamentul cu tineri studenți și liceeni
FIDESZ a justificat relaţia strânsă cu Rusia invocând interese naţionale, dar şi proximitatea ideologică dintre Ungaria lui Orban şi Rusia a lui Putin. Din 2014, când premierul ungar a menţionat pentru prima dată Rusia ca model de urmat, Orban a început să critice democraţiile liberale occidentale pentru presupusa lor blândeţe, slăbiciune, diversitate şi lipsă de „valori tradiţionale”.
Toți sunt razna. Ciucă spune că inflația este creștere economică
El a căutat să urmeze modelul Rusiei în crearea unei „Ungarii fortificate” bazată pe teoriile conspiraţiei anti-occidentale, a făcut o ţintă din Soroş şi din ONG-urile ce militau pentru libertatea presei, democraţie şi drepturile minorităţilor sexuale. La fel ca Moscova, a adoptat o legislaţie care diaboliza ONG-urile finanţate din statele UE şi a incriminat orice legat de LGBT+ sub steagul luptei cu pedofilia.
Toţi aceşti paşi făcuţi de societatea ungară spre Rusia arată că la Budapesta s-a pariat pe prăbuşirea Occidentului iar Orban vrea să fie de partea sistemelor autoritare ca Rusia şi China. În această logică, în care Rusia este modelul, putem privi şi declaraţiile sale despre etnicii maghiari din România, Slovacia, Croaţia sau Ucraina.
Ungurii au prin RCS-RDS 75% din piața de cablu din România.
Ungaria a devenit calul troian al Rusiei în interiorul NATO
· În 2018, Jozsef Czukor a fost numit de Orban şef al Serviciului de Informaţii Externe al Ungariei. Acesta este un apropiat al Rusiei. El a colaborat cu serviciile secrete sovietice în perioada comunismului, când serviciile secrete ale statelor din Pactul de la Varşovia erau subordonate KGB. Acesta a implementat programul Pegasus de spionare a jurnaliştilor maghiari. În prezent este ambasadorul Ungariei în Elveţia.
· Ungaria a acordat, în secret, permise de rezidenţă unui politician rus şi familiei sale, ca şi unor membri ai familiei lui Serghei Nariskin, şeful comunităţii de informaţii a Rusiei pentru a scăpa de sancţiunile occidentale.
· Ungaria va primi tehnologie pentru a produce vaccinul rusesc anti-COVID-19 Sputnik V la o fabrică de pe teritoriul său.
· Ungaria va găzdui la Budapesta Banca Internaţională de Investiţii, în ciuda controverselor diplomatice din jurul băncii, presupusă a avea legături cu agenţiile de spionaj ale Kremlinului. Parlamentul Ungariei a oferit subsidiarei deschise la Budapesta imunitate diplomatică. Nikolai Kosov, tatăl preşedintelui Consiliului de administraţie al Băncii Internaţionale de Investiţii, a fost şef al biroului KGB din Budapesta până în 1991, atât timp cât au fost prezente trupele sovietice în Ungaria.
· Mass media din Ungaria apropiată de FIDESZ promovează narativul Kremlinului în legătură cu invazia din Ucraina.
· Ungaria a fost primul şi singurul stat UE care a spus că va plăti gazul rusesc în ruble.
· Ministrul maghiar de Externe, Péter Szijjártó, a anunţat că Ungaria continuă construirea a două noi reactoare ale centralei nucleare Paks împreună cu compania rusă Rosatom.
· Ungaria continuă să blocheze propunerea UE privind embargoul asupra petrolului rusesc.
· Conform unei investigaţii publicate de portalul maghiar Direkt36, Rusia a penetrat complet sistemul secret de comunicaţii al diplomaţiei de la Budapesta. Breşa de securitate a permis Rusiei să cunoască toate mişcările guvernului Ungariei în avans, lucru care s-a întâmplat chiar şi la începutul războiului din Ucraina. Situaţia a fost cunoscută la vârful guvernului Orban, dar asta nu l-a împiedicat pe ministrul de Externe, Péter Szijjártó, să primească pe 30 decembrie 2021, la Moscova, cea mai înaltă distincţie a Federaţiei Ruse pentru cetăţeni străini.
Cât de autonom este UDMR?
Începând cu anul 2011, când Kelemen Hunor a devenit liderul UDMR, banii de la Budapesta au început să curgă spre proiectele Uniunii Democrate Magiare din România. Conform Pressone, în 2015 UDMR a semnat un acord cu FIDESZ prin care o fundaţie a UDMR pe nume Eurotrans primea dreptul şi (banii) de a asista autorităţile de la Budapesta în procesul prin care maghiarii doritori din România urmau să obţină cetăţenie ungară. Aşa au început să curgă tot mai mulţi bani dinspre Orban spre Kelemen iar actualul vice-premier a simţit nevoia să arate că merită banii.
În vara lui 2015 la Cluj-Napoca, Kelemen Hunor deplângea normalitatea relaţiilor româno-maghiare. Se declara îngrijorat că tinerii maghiari uitaseră că situaţia nu fusese întotdeauna aşa. Şi le reamintea că nu trecuseră decât câţiva ani de când drepturile minorităţii erau ignorate în România. Aceste lucruri, spunea Kelemen, trebuie să fie reamintite în permanenţă.
Într-o investigaţie Recorder se arată că în anul 2020, guvernul Orban a alocat 130 de milioane de euro pentru etnicii maghiari din România. Pentru că banii nu ajung niciodată, FIDESZ distribuie banii pe criterii de loialitate iar liderii UDMR au înţeles că primesc mai mulţi bani de la Budapesta decât de la Bucureşti şi că aceste fonduri nu sunt verificate de DNA. Astfel, o parte consistentă din fondurile UDMR vine direct de la guvernul Orban.
La alegerile parlamentare desfăşurate de curând în Ungaria, judeţele Harghita şi Covasna au reprezentat unul din principalele bazine electorale ale FIDESZ. UDMR şi-a făcut exemplar treaba şi peste 90% din etnicii maghiari din România au votat cu partidul lui Orban.
După alegerile în care Orban a câştigat detaşat, Kelemen Hunor a declarat: “Există o singură explicaţie, acest set de valori care au fost în aceşti 12 ani de când FIDESZ conduce Ungaria este identic cu valorile comunităţii maghiare din România şi trebuie să le mulţumim alegătorilor că au fost şi şi-au exprimat voturile”.
Asta înseamnă cu UDMR sprijină poziţia pro-rusă a executivului de la Budapesta, altfel nu ar fi făcut campanie pentru Viktor Orban şi nu i-ar fi adus sute de mii de voturi.
În aceste condiţii se nasc mai multe întrebări legitime:
· Accesul reprezentanţilor UDMR la resurse şi informaţii clasificate reprezintă o vulnerabilitate pentru România şi pentru NATO?
· Cât de sensibilă este zona Harghita – Covasna la spionajul rusesc via Budapesta?
· Poate influenţa UDMR poziţia decidenţilor politici români în dosarul ucrainean?