O așa performanță este greu de egalat. Inspecția Muncii are oficial doar 59 de români plecați în străinătate pe șantiere. Această instituție ar trebui desființată pentru că toacă banii românilor pe salarii și atât.
Numai 59 de români au plecat să muncească în străinătate în 2020, arată datele furnizate de Inspecţia Muncii la solicitarea ZF referitoare la distribuţia românilor în construcţii în ţările Uniunii Europene. Olanda şi Polonia au primit, la rândul lor, câte un român în construcţii, în vreme ce în Franţa au ajuns 16, în Belgia – 13, iar în Danemarca – 6.
În realitate, doar în Germania sunt zeci de şantiere unde un număr mare de români lucrează zi de zi, însă, de cele mai multe ori, plecările nu se fac prin agenţii, ci pe cont propriu sau prin intermediul rudelor ori al cunoştinţelor. Datele din piaţa construcţiilor arată că, de fapt, în străinătate lucrează pe şantiere aproximativ 700.000 de români.
„Oamenii vin acasă în concediu, de sărbători, şi pleacă înapoi în ţările în care lucrează luând cu ei o rudă, un vecin, un prieten. Majoritatea celor care lucrează în construcţii în străinătate nu pleacă prin agenţii. Sindicatele din ţările respective nu-şi doresc români acolo, pentru că fac concurenţă forţei de muncă locale. De aceea, românii sunt plătiţi mai prost, acceptă condiţii pe care italienii sau nemţii nu le-ar accepta“, spune Adriana Iftime, directorul general al Federaţiei Patronatelor Societăţilor din Construcţii (FPSC)