Politică

Votați, nu votați, taxele vor crește în 2025

Bucureştenii urmează să plătească în 2025 impozite şi taxe locale mai mari cu 10,40%, având în vedere rata inflaţiei, potrivit unui proiect care va fi dezbătut în şedinţa a Consiliului General al Capitalei.

Planul fiscal al Guvernului pentru perioada 2025- 2031, un proiect de peste o sută de pagini, elaborat în conformitate cu Regulamentul UE, presupune implementarea unei reforme fiscale ce vizează revizuirea regulilor de impunere pentru principalele categorii de impozite și taxe.

Pe lângă reducerea pragului de impozitare pentru microîntreprinderi, guvernanții iau în calcul și o serie de creștere a taxelor și impozitelor plătite de români, inclusiv creșterea la 20% a impozitului pe venitul persoanelor fizice, de la 10% cât este în prezent.

Toate cele trei variante se adaugă la câteva măsuri de bază: creșterea impozitului pe dividende (cel mai probabil de la 8% la 10%), creșterea impozitului pe proprietăți începând din 2026 și scăderea plafonului la microîntreprinderi de la 500.000 de euro la 88.500 de euro (cel mai probabil în trepte).

Datoria publică a depășit 53% din PIB

Această majorare ar veni după ce anul acesta au crescut cu 40%. Și salariile bugetarilor s-au mărit, cheltuielile cu personalul crescând cu aproape 25% în 2024 față de 2023.

Cum veniturile nu au ţinut pasul cu cheltuielile, golul bugetar a crescut lună de lună. La finalul lui noiembrie a depășit pragul de 7% din Produsul Intern Brut și va ajunge la 8,6% la final de an, estimează oficialii de la Finanțe. Asta înseamnă că statul va ajunge să cheltuiască cu 151 de miliarde de lei mai mult față de veniturile încasate.

În acest context, datoria publică a explodat. De la 49% din Produsul Intern Brut la finalul anului trecut, a ajuns la peste 53%, adică la 916 miliarde de lei.

Potrivit legislației, dacă datoria publică este între 50% şi 55% din PIB, Guvernul trebuie să ia urgent măsuri pentru reducerea ei, printr-un program făcut public. Acesta cuprinde și măsuri care duc la înghețarea cheltuielilor cu salariile bugetarilor, se precizează în legea responsabilității fiscal-bugetare.

Actualul guvern s-a ferit până acum să vorbească de înghețarea lefurilor bugetarilor. Dar, spun surse politice, calculele făcute la Finanțe arată că anul viitor salariile vor costa 169 de miliarde de lei. Iar pensiile, cu tot cu indexarea de 12 procente, ar ajunge la 174 de miliarde de lei.

USR nu a venit la discuțiile de luni seară de la Guvern, o întâlnire care are loc între șefii celorlalte partide – PSD, PNL și UDMR.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button