Vladimir Putin susține din nou că Rusia nu blochează Ucraina în niciun fel să-şi exporte cerealele. Preşedintele rus a repetat minciuna într-un interviu pentru postul public. Liderul de la Kremlin a susţinut că sunt mai multe variante pentru Ucraina, inclusiv folosirea porturilor Mariupol şi Berdiansk, dar acestea sunt controlate de ruși. Putin a menționat și țara noastră ca parte a soluției.
„În ceea ce priveşte exportul de cereale ucrainene, noi nu blocăm asta. Sunt mai multe moduri de a exporta cereale. Este posibil să mutăm cerealele din Ucraina pe Dunăre, prin România. Aşa că problema exportului de cereale din Ucraina nu există.”, a declarat Vladimir Putin.
Şeful diplomaţiei americane, Antony Blinken, a apreciat luni ‘credibile’ informaţiile potrivit cărora Rusia „fură” exporturile de cereale ucrainene, blocate din cauza conflictului, ‘pentru a le vinde în propriul profit’, notează AFP.
„Totul este deliberat”, a spus el în cursul unei conferinţe virtuale despre insecuritatea alimentară, acuzându-l pe preşedintele rus Vladimir Putin că recurge la „şantaj” pentru a obţine ridicarea sancţiunilor internaţionale împotriva invaziei Ucrainei.
Secretarul de stat american a estimat că Moscova a început, de asemenea, să-şi păstreze propriile exporturi de alimente, după ce a impus o „blocadă navală în Marea Neagră care împiedică transportul recoltelor ucrainene” în întreaga lume.
Cotidianul New York Times a raportat că Washingtonul a avertizat 14 ţări, în principal din Africa, la jumătatea lui mai, că nave de marfă ruseşti transportau ‘cereale ucrainene furate’. Antony Blinken s-a referit la acest articol din cotidianul american, fără a confirma, însă, direct alerta adresată ţărilor africane.
„Avem nevoie de coridoare maritime”
Ambasadorul ucrainean la Ankara a acuzat vineri Rusia c㔑fură” şi exportă cereale ucrainene, în special în Turcia. Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a spus luni că 20 până la 25 de milioane de tone de cereale sunt blocate în prezent în Ucraina din cauza războiului, volum care s-ar putea tripla până în toamnă.
„Avem nevoie de coridoare maritime şi discutăm acest lucru cu Turcia şi Marea Britanie’, precum şi cu ONU, a afirmat el. Conflictul ruso-ucrainean opune de la 24 februarie cele două superputeri cerealiere – Rusia şi Ucraina asigură ele două 30% din exporturile mondiale de grâu.
Acesta a provocat o creştere a cursului cerealelor şi uleiurilor, ale căror preţuri le-au depăşit pe cele atinse în timpul primăverii arabe din 2011 şi al ‘revoltelor foamei’ din 2008, precizează Agerpres.