Știrea Zilei

Virgil Popescu, susținut de OMV Petrom – Producția de gaze și energie electrică a scăzut constant pe perioada celor trei mandate de ministru

Deputatul Dumitru Coarnă, singurul deputat din PSD care a votat favorabil la moțiunea depusă împotriva lui Virgil Popescu, arată că ministrul Energiei este susținut nu numai de președintele Klaus Iohannis, ci și de OMV Petrom, acesta acționând în interesul companiei. Deputatul susține că producția de gaze, dar și de energie electrică a scăzut constant pe perioada celor trei mandate de ministru ale lui Popescu.

Benzinăriile deținute de soția ministrului Energiei, acțiunile la OMV Petrom vândute de Virgil Popescu, prezența în delegația oficială din Azerbaidjan a unui director de la această companie, precum și măsurile care au favorizat-o arată clar că acesta are susținere puternică din partea OMV Petrom, ne spune deputatul PSD Dumitru Coarnă. Acesta ne spune că nu contează cine a depus moțiunea împotriva ministrului Energiei, ci faptul că avea temei.

„Eu m-am dus pe fondul problemei, în ce privește moțiunea depusă împotriva ministrului Virgil Popescu, și am observat că există un temei acolo. Oricare partid ar fi depus o moțiune împotriva acestui ministru eu o votam. Ministrul Virgil Popescu este susținut de OMV Petrom și de Klaus Iohannis, ce este așa greu de văzut? Are opt benzinării administrate de soția lui și uitați-vă pe declarația lui de avere din decembrie 2020 și o să vedeți că a vândut acțiuni OMV Petrom. Iar de pe pagina lui de Facebook aflăm că a fost în vizită în Azerbaidjan și a luat cu el în delegația oficială și un director de la OMV Petrom. Uitați-vă pe piața energetică și la gaze să vedeți cât a încasat OMV Petrom de când s-a creat posibilitatea speculei pe gaze: peste un milion de euro. Virgil Popescu a diminuat producția de gaze cu aproape 18 procente. Noi produceam undeva, cu Romgaz, la 100.000 -110.000 MWh gaz natural pe an și, de când a venit băiatul ăsta ministru, am ajuns la 86.000. Iar scăderea a lăsat loc speculei pe piață”, ne-a declarat deputatul Dumitru Coarnă.

Mixul energetic ar salva România
Potrivit deputatului Dumitru Coarnă, România a scăzut și producția de energie electrică, de la o medie de 9.000 de MWh, la doar 7.000 MWh. Totodată, s-au înregistrat scăderi și la producția de hidrocarburi.

„De când este el ministru au scăzut toate și vorbesc despre exploatare, că la investiții avem zero. A blocat și a diminuat producția și acolo unde aveam capacități de producție. Am avut perioade când am produs 10.000-11.000 de MWh energie. Chiar îmi amintesc că într-o perioadă am dat energie electrică gratuit în Republica Moldova. Deci exportam 3.000-4000 de MWh și acum importăm 2.000 de MWh. A închis Termocentrala de la Mintia, care producea 1.385 MWh, adică aproape cât importăm noi acum. A redus producția și la Complexul Energetic Oltenia, dar și la Paroșeni. Avem termocentrale pe gaz care stau închise, la Ișalnița, la Chișcani, Termo Craiova. Termocentrala de la Iernut, care este tot pe gaze, este finalizată în proporție de 95%, dar nu se face nimic”, ne-a precizat deputatul Dumitru Coarnă. Acesta consideră că soluția cea mai bună pentru România este să se facă un mix energetic, adică Hidroelectrica, pentru că are bani, să cumpere Ișalnița, Chișcani și Iernut și se face atunci un preț comun. „Acum este un canibalism pe piața energetică, pentru că unii produc foarte ieftin, iar alții foarte scump, pentru că sunt obligați să plătească certificatele verzi. Dar nu se dorește, de aceea am spus că este un act de trădare, pentru că ai soluții și tu le faci exact invers”, a afirmat deputatul PSD Dumitru Coarnă.

Blocaj la investiții
Potrivit moțiunii simple depuse împotriva ministrului Energiei, Virgil Popescu, în timpul mandatelor acestuia, 25% din puterea instalată în capacitățile de producție de energie electrică din România a fost închisă, iar importurile de gaze au ajuns la aproape 30% din totalul consumului național. Totodată, inițiatorii moțiunii au arătat că noile investiții în sistemul energetic sunt blocate din cauza întârzierilor și blocajelor legislative generate tot de Virgil Popescu, iar peste 10 miliarde de euro din Fondul de Modernizare zac nefolosite din cauza incompetenței.

Back to top button