ActualitateOpinii

Viorel Focșa (AUR) – despre depolitizare: „Ministrul este normal să fie numit politic, dar managerul de spital sau directorul de școală nu întră în discuție”

Viorel Focșa, deputat AUR, a fost invitat la emisiunea Știrea Zilei prezentată de Doina Grosu pentru a discuta despre revenirea în țară a AUR-ului României, implicarea ambasadorilor străini în treburile interne ale României și despre respingerea PNRR-ului înaintat de Cristian Ghinea Comisiei Europene. Urmăriți emisiunea integral pe Facebook prin link-ul următor: https://fb.watch/58LWzFmii0/

Domnul deputat vorbește despre revenirea aur-ului României în țară și ce decizie a luat coaliția de guvernare în privința acestui subiect.

“În cadrul votului din Plen toată coaliția de guvernare împotriva românilor au votat ca aurul să rămână acolo unde este, în banca Angliei, considerând că este o idee populistă și că este o voință a unui fost lider, Dragnea. Se pare că pentru actualul guvern nu este importantă revenirea pentru națiunea română a cel puțin 60 de tone din cele 103 tone de aur care sunt momentat înstrăinate în banca Angliei. Domnii de la guvernare consideră că rata de împrumut a României ar scădea dacă se întoarce aurul înapoi în țară. Peste 16 țări și-au adus aurul acasă printre care și maghiarii, iar noi riscăm să călcăm pe urmele Bulgariei care au permis Angliei să folosească cantitatea de aur depozitată acolo pentru a gira anumite tranzacții bancare în scopul unui comision neglijabil. Se vehiculează ideea că transport aurului la România ar costa foarte mult, dar noi plătim chirie ca aurul să stea acolo.”

Domnul Viorel Focșa vorbește despre diplomatul rus expulzat de România și ce măsuri poate lua Rusia împotriva acestui gest.

“Rusia de obicei răspunde cu aceeeași monedă, un diplomat rus expulzat, un diplomat român expulzat mai mult ca sigur. Domnul Aurescu pe care eu l-am respectat și îl respect în continuare chiar dacă a dat niște semnale de slăbiciuni în ceea ce privește relația cu Serbia și Ucraina, dumnealui s-a dovedit puțin depășit, ca să fiu blând. Am o interpelare depusă în sensul acesta și răspunsul pe care l-am primit legat de bursele românilor din Ucraina nu este mulțumitor deloc. Din 1989 până în 2017 sunt 28 de ani în care România nu a avut grijă de copiii ei de peste graniță. L-am intrebat pe domnul ministru despre acest program al burselor și de ce nu a fost inclus în buget.”

Întrebat despre ancheta DNA pornită la Apele Române în cazul chelneriței angajate fără nicio experiență în domeniu pe un post cheie împotriva inundațiilor, domnul Viorel Focșa răspunde:

PNL a venit cu astfel de cazuri de angajări de când a ajuns și la guvernare, iar această anchetă este bine primită. Este foarte dezamăgitor pentru electoratul care a avut încredere în aceste partide ca să li se confirme că PSD, PNL, USR-PLUS nu au învățat nimic din acea condamnare dată fostului președinte al Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, tocmai pe angajări fictive. Alianța pentru Unirea Românilor a militat pentru depolitizarea la o scară cât mai mare posibilă încă de la intrarea partidului în Parlament. Nu spun că ministrul nu trebuie să fie un om al partidului pentru că altfel nu se mai poate urmări politica de partid, dar ca să te duci pe scară în jos până la manager de spital, director de școală și până la femeia de serviciu mi se pare prea mult. Aceste angajări sunt de fapt rezultatul unor promisiuni făcute în campania electorală către diferiți indivizi sau oameni cu influență care au cercul lor de prieteni.”

Deputatul AUR vorbește despre propunerea legislativă privind protecția victimelor violenței domestice și folosirea brățării electronice pentru agresori.

Eu nu am înțeles de ce această lege are aplicabilitate de abia în 2025 și m-a dus gândul doar la licitația pentru cine face brățările. Este strigător la cer să auzi așa ceva chiar din Parlament. Avem it-ști atât de competenți care pot lucra pentru ministerul de Interne, pot creea o platformă care poate fi pusă la dispoziția poliției conectată și justiția, dar 2025 este un termen impardonabil având în vedere că suntem în anul 2021. Apariția acestei legi este benefică, trăind în Canada în perioada 2001-2005 și am văzut rezultate în societatea canadiană. Auzeam de discuții chiar din rândul românilor care au trecut prin acest nefericit cadru legislativ, bineînțeles ca persoane neutralizate și îndepărtate din familii.

Noi nu avem centre de adăpostire și sunt organizate doar de anumite ONG-uri. Consider că Consiliile Județene ar trebui să aibă susținere de la guvern să poată acorda adăpost acestor persoane abuzate. Dacă se dorește, se poate. Dacă plecăm urmărind exemplele din alte state și plecăm bine, echilibrat, vom reuși să avem cât mai puține evenimente în familii de genul acesta și să fie conștientizați ambii parteneri.”

Urmăriți integral emisiunea pe Facebook accesând link-ul următor: https://fb.watch/58LWzFmii0/

Back to top button