ActualitateRecomandarea redacției

Viktor Orban, visează cu ochii deschiși la Transilvania, pe mâna lui Putin

Liderul de la Budapesta, Viktor Orban, visează cu ochii deschiși la Transilvania, cu sprijinul marelui revizionist al granițelor, Vladimir Putin, notează  Monitorul Apărării.

Problemă de logică: rușii pierd războiul dar câștigă noi teritorii

”Vladimir Putin a fost singurul lider al unei mari puteri internaţionale care după sfârşitul Războiului Rece a dovedit că este dispus să utilizeze instrumentul militar în scopuri teritoriale(…) Este, de fapt, singurul regim revizionist contemporan care controlează o mare putere militară. Care şi-a propus şi încearcă să schimbe graniţele recunoscute internaţional.

Dacă ne uităm pe harta Europei de Est, poziţia geopolitică a României este mult mai incomodă pentru un stat ca Federaţia Rusă decât, de exemplu, poziţia geopolitică a ţărilor baltice sau a Poloniei. Controlând ţările baltice, ajungi la Marea Baltică, acolo unde eşti deja. Controlând Polonia, ajungi la Germania, cu care deja poţi discuta în mod direct. Controlând teritoriul românesc, ajungi la spaţiul balcanic şi pui o mână pe umărul Bulgariei. Şi faci eventual acest lucru oferind tuturor o bucată din mămăliga românească, aşa cum Vladimir Putin îi invita recent pe vecinii Ucrainei (inclusiv România) la nimic altceva decât o împărţire teritorială a acesteia. Ceea ce este, pentru Ungaria, „o întâlnire a minţilor”.

Dan Tanasă (AUR): PSD și PNL, un nou episod al politicii dezastruoase 

Din această perspectivă, Vladimir Putin constituie o atracţie pentru toţi revizioniştii din lume, şi mai ales pentru cei din Europa de Est, precum pare a fi liderul de la Budapesta.

Pentru Viktor Orban, apropierea de regimul Putin nu pare a fi decât o speranţă neformulată explicit de a juca, cândva, undeva, cartea unei Ungarii cu alte graniţe.

Lingvist despre vocabularul lui Nicolae Ciucă: „În cazul său, cred că e mult

Dacă este să asumăm raţionalitatea actorilor politici pe scena internaţională şi consistenţa în acţiunile lor, o altă explicaţie nu există.

Ceea ce, pentru România, este o conştientizare tardivă, dureroasă dar implacabilă. Care necesită nişte repoziţionări. Care demitizează decenii de discursuri politicoase şi amabilităţi: colegi de Club, parteneri în securitate, asociaţi în prosperitate, etc. etc. Întâmplător sau nu, această poziţionare maghiară manifestată prin liderul Viktor Orban se produce la Budapesta atunci când România pare că începe să ajungă din urmă Ungaria atât în NATO cât şi în Uniunea Europeană. Altfel spus, ar fi o supremă ipocrizie ca regimul Orban să fi jucat oportunist cartea euro-atlantică doar atât timp cât România era pe dinafară. Atunci când Bucureştiul s-a alăturat Clubului, Clubul şi-a pierdut atractivitatea” conchide Monitorul Apărării.

Aproape 10.000 de pensii speciale. Media mai mare de 1.000 de euro

Back to top button