Comisia Europeană se pregătește să deblocheze fonduri UE de miliarde de euro pentru Ungaria, sume în prezent blocate din cauza unor preocupări legate de statul de drept, într-o mișcare care ar putea asigura sprijinul Budapestei pentru o creștere a bugetului UE și o asistență financiară semnificativă pentru Ucraina.
Kievul a făcut și el un pas înapoi în relația cu Budapesta, anunțând luni că a scos banca ungară OTP de pe lista sa de „sponsori internaționali de război”, cea pe care a pus companii care sprijină financiar războiul rusesc.
Eliberarea fondurilor, care au fost înghețate din decembrie anul trecut, ar reprezenta o victorie pentru premierul Viktor Orbán, care a promis că nu va accepta nicio majorare a bugetului UE până când nu va fi restabilit accesul Ungariei la acesta.
Comisia intenționează să deblocheze fonduri în valoare de aproximativ 13 miliarde de euro înainte de sfârșitul lunii noiembrie, au declarat pentru FT trei oficiali informați cu privire la discuții. Doi dintre aceștia au declarat că deblocarea a fost parțial influențată de dorința de a asigura sprijinul lui Orbán pentru creșterea bugetului Uniunii.
În decembrie anul trecut, UE a înghețat 22 de miliarde de euro din fondurile de coeziune alocate Ungariei, după ce a decis că aceasta nu respectă normele de protecție a drepturilor omului și a statului de drept.
Ungaria a adoptat reforme judiciare în luna mai ca răspuns la cererile Bruxelles-ului – ceea ce ar permite Comisiei să deblocheze 13 miliarde de euro, mai mult de jumătate din fondurile înghețate, au declarat oficialii sub rezerva anonimatului.
Informația vine după ce, săptămâna trecută, şeful de cabinet al premierului Viktor Orban, Gergely Gulyas, a declarat că Ungaria nu va accepta ca Uniunea Europeană să ofere Ucrainei noi ajutoare financiare din bugetul comunitar atât timp cât Comisia Europeană îi menţine blocate fondurile europene.
„În timp ce o ţară membră a UE nu primeşte fondurile alocate, nicio ţară ne-comunitară nu va putea primi fonduri din bugetul comun”, a indicat oficialul ungar în faţa presei, răspunzând unei întrebări despre sprijinul financiar al UE pentru Ucraina.
Comisia Europeană le-a cerut deja vara aceasta statelor UE o contribuţie suplimentară de 65,8 de miliarde de euro la bugetul multianual al blocului comunitar până în anul 2027, în special pentru finanţarea ajutorului financiar destinat Ucrainei, dar şi pentru acoperirea dobânzilor pentru fondul de redresare post-pandemie, gestionarea migraţiei, investiţiile în energiile verzi şi acoperirea costurilor de funcţionare ale instituţiilor de la Bruxelles.
În privinţa ajutorului financiar pentru Ucraina există un consens între statele UE, cu excepţia Ungariei.