Penuria de gaze din această iarnă ar putea duce la o „criză economică severă în Europa”, a avertizat luni vicecancelarul și ministrul german al economiei.
„În timpul iernii, există amenințarea unui scenariu în care trebuie impuse efectiv reduceri. În opinia mea, acest lucru ar duce la o criză economică severă în Europa și în Germania, iar acest lucru trebuie evitat cu orice preț”, a declarat luni Robert Habeck.
„Încă nu am ajuns acolo, dar pentru a nu ajunge acolo, avem nevoie de o acțiune decisivă, comună, bazată pe solidaritate și, mai ales, foarte rapidă.”
„O criză de aprovizionare într-o țară duce la o criză economică în alta. Suntem angajați și dependenți de solidaritate în acest caz.”
Habeck a susținut propunerea SUA de a introduce un plafon de preț pentru importurile de energie din Rusia, cu condiția ca un număr suficient de țări să participe.
Creșterea prețurilor la energie reprezintă o „povară grea pentru consumatori și industrie”, a declarat Habeck, care a cerut industriei și consumatorilor să economisească gazul pentru a se pregăti pentru iarnă. „Trebuie să avem stocuri complete, trebuie să reducem consumul și avem nevoie de mai multă capacitate”.
„Faptul că se va scumpi este inevitabil”, a adăugat el. „Extinderea energiilor regenerabile trebuie acum să avanseze rapid.”
De la invadarea Ucrainei de către Rusia în februarie, sancțiunile occidentale asupra petrolului și gazelor rusești au contribuit la o creștere a prețurilor la energie.
După ce UE a promovat o tranziție accelerată către o energie curată ca răspuns la invazia Rusiei în Ucraina, unele țări europene – inclusiv Germania și Regatul Unit – se întorc la cărbune pentru a înlocui gazul pierdut. De asemenea, Germania se orientează către Africa pentru noi surse de aprovizionare cu gaze.
În mod similar, președintele SUA, Joe Biden, și administrația sa au făcut din reducerea prețurilor la carburanți principala lor prioritate pe plan intern, Biden susținând recent o scutire de impozit pe benzină la care se opun mulți membri ai propriului său partid.