Știri

Vaslui: Procurorii consideră că un tânăr a fost ucis în spital și nu ar fi murit de Covid cum au declarat medicii

Andrei Bogdan, tânărul de 33 de ani din Vaslui care în luna octombrie 2020  a decedat în condiții suspecte în spitalul din Bârlad. Vineri, 15 ianuarie, după mai bine de trei luni de la înmormântare, un procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Vaslui a decis deshumarea trupului și examinarea lui, deoarece în acest caz sunt indicii temeinice că pacientul nu a murit de coronavirus, așa cum au trecut medicii în certificatul de constatare a decesului.

Medicul legist prezent la cimitir și expertul criminalist angajat de către familia decedatului au efectuat și necropsia cadavrului, pentru a se vedea dacă nu cumva bărbatul avea organele interne afectate. Rudele lui Bogdan Andrei au susținut tot timpul că acesta nu a murit de coronavirus, ci ca urmare a bătăilor încasate în spital. Pozele cu urechea stângă sfârtecată, cu ochiul stâng umflat și cu urmele de vânătăi de pe corp, dar și faptul că trupul decedatului a fost dat cu fond de ten de către angajații unității sanitare înainte de a fi ridicat de familie de la morgă au fost motive suficiente ca procurorul să fie de acord cu deshumarea.

La începutul lunii septembrie 2020, Andrei Bogdan aflase că mama lui s-a infectat cu COVID-19. Împreună cu sora sa, a urcat-o pe femeie în mașină și au mers la spitalul din Bacău, unde aceasta a stat internată aproape două săptămâni. Fiind contacți direcți, Bogdan și sora lui și-au făcut testul pentru coronavirus, ambii ieșind pozitiv. Pe data de 15 septembrie, cei doi s-au internat și ei, în secția Boli Infecțioase a SJU Vaslui. După două zile, medicii vasluieni i-au sfătuit să meargă la spitalul din Bârlad, pentru o monitorizare mai atentă. Dintre cei doi, doar Bogdan prezenta un simptom specific coronavirusului, în sensul că tușea din când în când. Joi, pe 17 septembrie, cei doi se externează din spitalul vasluian, urcă în mașina personală și pleacă la Bârlad, unde sunt internați la Pneumologie, ambii în același salon.

În aceeași zi sunt investigați medical, iar seara Andrei Bogdan primește un telefon de la medicul de gardă. Este informat că sora lui urmează să plece acasă a doua zi, iar el va trebui să meargă în acea seară în secția Anestezie Terapie Intensivă. Sora acestuia ne declara, în urmă cu trei luni, că acela a fost momentul când fratele ei a căzut psihic. “El era foarte panicat încă de când a intrat pe ușa spitalului, când a aflat că trebuie să se transfere pe ATI a căzut de tot. Oricine cădea psihic dacă era în locul lui pentru că nu e deloc ușor să fii luat de niște persoane îmbrăcate în combinezoanele alea albe, cărora nu le vezi chipul, și să fii dus în secția de unde știi că prea multe drumuri de întoarcere nu sunt. Pentru el, acela a fost momentul care l-a dărâmat de tot. A sunat acasă imediat după ce a ajuns pe ATI și ne-a rugat să-l scoatem, că medicii de acolo îl omoară. Vineri, pe 18 septembrie, eu am plecat acasă  iar el a rămas în spital. Ne tot spunea că vrea sã se externeze, că nu se simte deloc rău, era doar foarte speriat. Duminică telefonul nu i-a mai sunat. Am intrat și noi în panică, simțeam că ceva rău se întâmplă. După multe eforturi și telefoane date am reușit să intrăm în contact cu medicul de gardă. Ne-a întrebat cum vrem să primim informațiile despre fratele meu, pe scurt sau pe lung. L-am rugat să ne zicã ceva, pentru că noi nu mai reușisem să vorbim cu el. Atunci medicul ne-a zis că din cauza comportamentului avut, au fost nevoiți să-l lege de pat, să-l sedeze și să îl intubeze.

Ne-a spus că asta a fost singura metodă pentru a i se putea administra tratamentul, deoarece fratele meu era foarte recalcitrant și vorbea urât. Să fii legat de pat dacă faci scandal am mai auzit, dar de ce l-au băgat în comă fără măcar să ne întrebe și pe noi? Duminică, pe 20 septembrie, l-au băgat în comă și nu l-au mai scos. Fratele meu a murit pe data de 5 octombrie din cauza unei simple tuse. El atât avea atunci când a fost transferat pe ATI. Toată lumea din spital, inclusiv paznicii, s-au mirat cum a fost posibil ca un bărbat sănătos, fără nicio boală, care a intrat pe picioarele lui în spital, care a fost transferat pe ATI tot pe picioarele lui, să moară în așa hal?”

Indicii temeinice că nu ar fi murit din cauza COVID-ului

Vineri,15 ianuarie, după mai bine de trei luni de înmormântare, familia tânărului  a fost prezentă la cimitirul Eternitatea, acolo unde Andrei își doarme somnul de veci, pentru a asista la deshumarea lui. La primele ore ale dimineții, procurorul de caz, împreună cu polițiștii criminaliști, medicul legist, expertul criminalist angajat de familia decedatului precum și un echipaj al trupelor de intervenție specială, au dezgropat trupul bărbatului. Iată ce ne-a declarat o sursă apropiată anchetei. “Sunt foarte multe solicitări de acest gen care ajung pe masa procurorului, însă el nu aprobă astfel de deshumări decât atunci când există suspiciuni rezonabile de comiterea unei infracțiuni. Procurorul a dispus deshumarea pe baza fotografiilor depuse de familia decedatului, dar nu numai. Imediat după deshumare se întocmește un raport preliminar, care se completează în urma constatărilor făcute la fața locului. În astfel de cazuri se urmărește dacă trupul prezintă urme de violență. Un alt raport se va întocmi în urma necropsiei, unde se va constata dacă bărbatul avea sau nu organele interne afectate. Trebuie văzut dacă moartea a survenit ca urmare a loviturilor încasate”,  a spus sursa noastră.  Acum avem și răspunsul la întrebarea de ce nu s-a făcut autopsia cadavrului imediat după deces, mai ales că familia a cerut acest lucru.

“Noi suntem siguri că el a murit în urma bătăilor primite în spital”

Printre cei prezenți vineri la cimitir s-a aflat și soția decedatului, care, cu ochii în lacrimi, a declarat că nu va avea liniște până când cei vinovați de moartea soțului ei nu vor fi trași la răspundere. “Am solicitat să i se facă deshumarea pentru că vrem să i se facă dreptate. El a fost lovit peste tot corpul, urechile erau sfârtecate, ochi vineți. Când l-am luat din spital era dat cu fond de ten. El a plecat pe picioarele lui în spital și s-a întors în patru scânduri. Din ce am înțeles, și el ar fi fost recalcitrant cu cadrele medicale, în special cu doamna doctor care era de gardă. Ea ar fi chemat intervențiile, care l-au nenorocit cu bătaia. Cât timp a stat în ATI, cei de la spital mi-au returnat telefonul lui, care era blocat. Inițial, când l-am sunat în primele zile de ATI și nu răspundea, cei de la spital ne tot puneau că telefonul lui a rămas fără baterie. De fapt, ei i-l luaseră pentru că el făcea poze. A făcut poză la saturație, avea 83 în momentul când cei din ATI i-au luat telefonul și nu  l-au mai dat. Au vrut să intre ei în telefon, să șteargă poze, dar nu au reușit, așa că l-au blocat. Soțul meu a fost omorât cu zile acolo, a fost ucis cu sânge rece, iar cei vinovați trebuie să plătească.”, relatează Vremeanoua.ro.

Back to top button