Actualitate

Vasile Dîncu se grăbește cu achiziția rablelor(F16) din Norvegia

Agenția Norvegiană pentru Echipamente de Apărare a prelungit un contract existent cu Kongsberg Aviation Maintenance Services (KAMS) pentru a moderniza un lot suplimentar de aeronave F-16. Astfel, compania Kongsberg a primit un contract pentru a efectua reparaţii capitale pentru 44 de avioane F-16, dintre care 32 vor ajunge în România anul viitor. Avioanele F16 din Norvegia sunt vechi de aproape 40 de ani și au o perioada de viață limitată. Acestea erau pregătite pentru casat, dar PSD și PNL au decis că sunt bune pentru armata română.

Agenția Norvegiană pentru Echipamente de Apărare a încheiat un contract cu Draken International (n.r. companie militară privată din S.U.A) pentru vânzarea a până la 12 avioane F-16 norvegiene și este în curs procesul de finalizare a vânzării a încă 32 de aeronave către România. În așteptarea aprobării oficiale din partea autorităților norvegiene și americane, se așteaptă ca primele aeronave să fie livrate către Draken în acest an, iar România în cursul anului 2023, potrivit FlightGlobal, care citează un comunicat al Agenției Norvegiene pentru Echipamente de Apărare.

Aeronavele vor fi readuse la starea de funcționare și apoi vor fi întreținute astfel încât să fie din nou gata de serviciu. KAMS are 40 de ani de experiență în întreținerea, repararea și modernizarea flotei norvegiene de F-16.

Avioanele noastre de luptă sunt printre cele mai bine întreținute din lume, iar în centrul acestei activități au fost întreținerea și modernizările continue pe care KAMS le furnizează. Prin urmare, sunt încrezător că avioanele noastre vor servi bine Draken și României pentru multi ani de acum încolo. În plus, acest contract contribuie, de asemenea, la menținerea expertizei industriale a Norvegiei în domeniul întreținerii avioanelor de luptă”, a declarat Magnus Hansvold, director în cadrul Agenției Norvegiene pentru Echipamente de Apărare.

Săptămâna trecută, generalul Daniel Petrescu Șeful Statului Major al Apărării, a declart în cadrul unui interviu televizat că programul de înzestrare cu F-16 Fighting Falcon ar trebui accelerat.

Este foarte important programul F-16. În special după ce am avut problema cu MiG-21 LanceR pe care l-am oprit temporar de la zbor. Într-un an de zile va ieși din uz. Trebuie să accelerăm nu doar achiziția de avioane ci și pregătirea piloților pentru a fi în măsură să le opereze (n.r. – noile avioane F-16 pe care le vom achiziționa)”, a precizat șeful Statului Major al Apărării.

La finalul lunii decembrie 2021, Ministerul Apărării Naționale a anunțat că a primit aprobarea Parlamentului pentru a iniția procedura de achiziționare a încă două escadrile de F-16, fiind alese F-urile norvegiene. Afacerea este una foarte bună, 354 de milioane de euro pentru 32 de avioane, plus 100 de milioane suport logistic.

Diferența față de F-urile portugheze e că avioanele norvegiene au resursa de zbor mai mică, dar suficientă pentru a le opera în următorii 10 ani, perioada de tranziție către aeronave de generația a V-a. În plus, avioanele F-16 din Norvegia vin în configurație M6.5.2, superioară celor portugheze.

Anterior, stiam că avioanele F-16 norvegiene vor începe să ajungă în țara noastră din luna octombrie a acestui an. Și, potrivit unui material privind înzestrarea forțelor armate, publicat la inceputul anului pe Trustul de Presă al MApN,  „dacă totul se va desfășura conform planificărilor, la sfârșitul lui 2023, Forțele Aeriene române ar urma să aibă în componență o a doua escadrilă de F-16”.

Avioanele F-16 norvegiene vor veni într-un flux foarte mare. Marea provocare pe care o va avea România din acest moment va fi să reușească să pregătească piloți, operatori, tehnicieni pentru F-16 Fighting Falcon, proces care nu doar că e costisitor, dar care durează aproximativ un an sau doi și necesită implicarea statelor aliate.

Back to top button