Valentin Roman, președintele Asociației Vatra Daciei a fost invitat la emisiunea Știrea Zilei cu Doina Grosu pentru a dezbate situația din Republica Moldova în contextul instabilității politice create de alegerile anticipate care urmează să aibă loc și de dislocarea trupelor rusești la granița de est a Ucrainei, cât și în Transnistria, la doar câteva sute de kilometri de granița României.
Urmăriți emisiunea pe Facebook accesând link-ul următor: https://fb.watch/4_wBJBKDqS/
Întrebat dacă în Republica Moldova există așezâminte dacice și dacă au fost valorificate într-un fel, domnul Valentin Roman răspunde:
„Bineînțeles că există, am tot vorbit și am tot promovat descendența noastră comună, a românilor de pe ambele maluri ale Prutului. Constatăm cu plăcere că de câțiva ani încoace, Agenția Națională de Arheologie din Republica Moldova se preocupă foarte intens de aspectele culturilor vechi. Avem efectiv același tip de locuire, de ceramică, aceeași tipologie de organizare socială și este vorba de același popor. Ceea ce găsim în Muntenia ca și specificații ale culturii materiale dacice, găsim cu același particularități și în Republica Moldova, iar acest lucru este încă o dovadă că cele doua entități în mod artificial promovate astăzi ca fiind diferite, românii și moldovenii, defapt au la bază aceeași etnicitate, avem aceeași strămoși.„
Președintele Asociației Vatra Dornei vorbește despre conducerea celor două țări și dacă vor fi vreodată de acord să investească în astfel de proiecte pentru promovarea ideii de trecut comun, istorie comună.
„Consider că dacă va exista și o curiozitate mai mare din partea opiniei publice și o implicare mai mare din partea organizațiilor din societatea civilă, așa cum este de pildă asociația pe care o reprezint, am avea mai multă putere în discuțiile pe care le avem aici sau la Chișinău. Dacă la nivel instituțional începe să se discute de aceste acorduri, în mod clar vor fi mai mulți oameni implicați în acest lucru.”
Întrebat despre situația din Republica Moldova în contextul instabilității politice create de alegerile anticipate care urmează să aibă loc, domnul Valentin Roman răspunde:
„Sunt foarte curios cum se vor termina lucruri. Dacă Parlamentul va fi până la urmă dizolvat și vor fi alegeri anticipate, cred că vom avea parte de surprize. Mulți dintre dinozaurii existenți încă acolo în plan politic și foarte bine încă înfipți în scaune, vor dispărea din peisajul politic, ceea ce pentru Moldova va fi un pas înainte. Să lase loc tinerilor să vină să reformeze cu adevărat țara.”
Acum poporul trebuie să facă dovada faptului că susținerea Maiei Sandu nu a fost ceva întâmplător și să înțeleagă faptul că acest președinte, pentru a-și face treaba, are nevoie și de un Parlament alături pentru a reforma țara. Trebuie să se voteze mișcări care sunt în concordanță ideologică și de priorități cu Maia Sandu.”
Președintele Asociației Vatra Daciei vorbește despre instabilitatea politică din țara noastră creată de USR-PLUS și PNL pe fondul discuțiilor privind ministru Sănătății:
„Nu ne trebuie această instabilitate politică mai ales pe fondul situației destul de tensionate la granița cu Ucraina. Politicienii noștrii fac dovada faptului că nu le pasă, deoarece în acest context ar fi trebuit să facă dovada maturității și să asigure actul de guvernare în mod eficient. Țara trebuie menținută pe o linie stabilă dacă nu crescătoare, atât în managementul situației cu pandemia, cât și în contextul geo-politic de la granițele noastre apropiate.”
Întrebat ce măsuri a luat România în privința situației din Ucraina și dislocarea masivă a trupelor rusești la granița de est a Ucrainei, domnul Valentin Roman răspunde:
„Oamenii au primit o frică indusă prin campanii agresive media și prin presa plătită cu privire la virus și la mască, dar au început să fie speriați de situația din Ucraina. Suntem la câteva sute de kilometri de o zona fierbinte, unde oricând poate conflictul să izbucnească. Instituțiile statului nu îi informează pe români cu privire la cum suntem capabili să facem față unei astfel de provocări și nu vin să ne spună care este strategia în cazul în care acest conflict se va declanșa. România este parte a UE și din NATO, iar totuși Ucraina ne este vecin și noi nu știm cum vom domina acest conflict.„