Dacian Cioloş şi toţi europarlamentarii care provin din fostul PLUS vor demisiona în următoarele zile din partidul condus de Cătălin Drulă, au declarat surse din fostul PLUS. Decizia a fost anunţată luni seara, în cadrul unei conferinţe telefonice la care au luat parte circa 160 de persoane, inclusiv Dacian Cioloş, europarlamentari, parlamentari, precum şi alţi membri marcanţi ai partidului.
„Dragilor, constat că s-au făcut invitații pentru a se (ne) alătura unei posibile noi construcții politice, dar respectivele invitații s-au trimis doar unor persoane alese după criterii oculte. Este revoltător și jignitor, dar nu și surprinzător. Autobuzele portocalii nu sunt cu nimic mai puțin murdare decât cele albastre.”, anunță Éva Edith Vereș pe un grup intern al USR.
Demisionarii îşi vor forma, în prima fază, o platformă civică, platformă care, în perioada următoare, se va tranforma în partid. Este de aşteptat ca mulţi dintre foştii membri PLUS să plece în următorele zile şi se aşteaptă ca după congresul la care USR îşi va alege noua conducere – respectiv pe Drulă şi oamenii din ceea ce este cunoscut opiniei publice drept Team Barna – să urmeze un nou val de demisii.
În cadrul call-ului de luni seara, atât Cioloş, cât şi apropiaţii săi au accentuat ideea că noua formaţiune nu va face opoziţie USR-ului şi că nu se doreşte un divorţ „cu poale în cap şi scandal”, ci că se vrea ceva complementar USR-ului, un cadru pentru toţi cei care îşi doreau o schimbare în bine în România şi în politica românească şi nu s-au mai regăsit în modul în care funcţionează USR.
Concluzia împărtăşită de Cioloş şi de oamenii de bază din fostul PLUS care vor demisiona a fost că „Nu se mai poate face nimic în USR şi cu USR. Partidul acesta şi-a asumat clar o voinţă de nereformare, nu s-a putut lucra în sensul unei colaborări majoritate – minoritate, fuziunea a fost un eşec.”
Demisionarii din USR vor să continue în politică dar nu în cadrul partidului în care nu se mai regăsesc.
Potrivit informaţiilor noastre, bătălia mare va fi pe parlamentari, echipa Drulă/Barna încercând să îi convingă pe parlamentarii foşti PLUS să rămână, cu promisiunea unor locuri în Biroul Naţional şi pe locuri eligibile la viitoarele alegeri parlamentare. Infomaţiile pe tema demisiei parlamentarilor sunt deocamdată contradictorii – sunt voci care susţin că o parte dintre ei vor pleaca, alte voci care spun că vor rămâne pentru că, dacă demisionează din partid şi devin independenţi riscă să fie scoşi din comisiile din care fac parte.
Reamintim că demisiile vin după ce, de-a lungul timpului, USR a fost zguduit de numeroase scandaluri vizând fraudarea alegerilor interne în Diaspora, promovare în partid pe linie de obedienţă şi nu de meritocraţie. Demisia lui Cioloş era aşteptată de multă vreme, după ce acesta a plecat de la şefia USR.
Redăm postarea unuia dintre oamenii de bază din USR Diaspora care şi-a anunţat ieri demisia, Bogdan Deleanu:
„Anul trecut mi-am pierdut cunoştinţa la volan şi am intrat cu viteză într-un pom.
Odată cu maşina făcută zob s-a făcut praf şi atitudinea mea că orice poate fi rezolvat din mers şi că nu am timp să regândesc ce fac, în ce mă implic şi cum îmi consum timpul.
Am învăţat că e important să faci pauze. Că e important să faci re-evaluari. Că felul cum te simţi faţă de un proiect este cel puţin la fel de important ca raţiunea care te aduce în acel proiect.
Printre altele, am învăţat că este important în viaţa să ştii când să renunţi sau să găseşti altă soluţie.
Aşa cum zice Marie Kondo, am învăţat că ceva trebuie să îţi aducă bucurie pentru a-l ţine la tine în dulap.
De multă vreme nu mai simt nicio bucurie pentru USR. A murit scânteia pasiunii pe care o aveam acolo, odată cu încrederea că e felul în care România va fi ‘salvată’.
A murit în calluri nesfârşite cu oameni mai pasionaţi de conflict şi câştig personal decât de politici publice. A murit în scandaluri cu oameni care refuză să se informeze, să înveţe despre valorile înscrise în documentele partidului sau, mai rău, să le respecte.
A dispărut după ce am pierdut şirul micilor şicane sau marilor abuzuri făcute de o tabără sau alta. Am evitat să ‘fac rău partidului’ ieşind public pe ele, luptând mereu intern, dar la un moment dat aceste cuvinte au încetat să aibă sens.
Acum 3 ani a fost un scandal fantastic când am detectat o fraudă la nişte alegeri interne din PLUS şi cel care a comis-o a fost exclus, după un lung proces de anchetă şi discuţii. În USR-ul din 2022 până şi protestatarii de serviciu au obosit să mai comenteze nenumăratele probleme de acest gen.
Pasiunea a fost tocată mărunt în nenumăratele momente când am realizat că nimeni nu a citit vreunul dintre documentele programatice la care am muncit. A fost asurzită de voci scandalizate că nu le ţin partea indiferent de raţiunea argumentelor.
Undeva la a 200-a oară când repetam ‘dar noi am scris asta în programul de guvernare’, probabil unui membru BN sau vreunui lider de filială, probabil că s-a spart şi icoana unui USR elitist şi cult, care are atât soluţii dar şi oamenii capabili să le implementeze.
PLUS era, în general, aşa. De aceea a fost lansat mai târziu şi mai greu. Era un partid de oameni care construiesc, care au idei, dar care nu sunt la fel de buni la acţiuni şi scandări. Cei din USR care vor mai mult să construiască decât să dărâme sunt, din păcate, o minoritate. E mereu mai greu să faci decât să desfaci.
Iar o altă, imensă parte, e cu oameni cu suflet bun dar care sunt mai degrabă… de acţiune. Care preferă să scandeze mai mult decât să chibzuiască. Care s-au radicalizat pe câte o temă sau după câte vreun personaj cu primele ocazii, care mă întrebau scandalizaţi de ce invităm la evenimentele noastre publice intelectuali celebri ‘ce şi-au permis să critice USR’.
Şi s-a dus pasiunea aia. Iar fără pasiune, nu merită. Fără încredere, nu se poate.
Le văd duse şi la membri şi la electorat, dispărute o dată cu vreun plan concret de salvare a României, o dată cu o victorie a autobuzelor de tot felul în 80% din partid, o dată cu un melanj aleatoriu de idei politice care mai de care mai creşte. Nu e nici centru dreapta modern (orice o fi aia), nu vrea nici soluţii ecologice reale, nu ştie ce să facă cu diaspora, iar cei care au totuşi soluţii şi idei, care muncesc în Parlament şi primării şi Parlamentul European, care propun şi refac legi cu adevărat profesionist, ei nu sunt susţinuţi de actuala conducere şi au şi tot mai mici şanse de a ajunge din nou pe locuri eligibile electoral.
Tocmai cei mai performanţi aleşi ai USR, de unde or fi ei, sunt încet încet marginalizaţi şi şicanaţi.
Aşadar, adio USR! Nu mai simt că mă poţi salva pe mine şi nici pe români. Nu te mai poţi salva nici măcar pe tine.
Oamenii care pot face lucrurile mai bine există, din fericire, în continuare. În şi în afara USR.
Dacă se vor organiza sper să îmi pot regăsi pasiunea pentru politică alături de ei.”