Internațional

Ursula von der Leyen avertizează asupra unei penurii de energie: „Pregătiţi-vă pentru ce e mai rău” 

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a avertizat contra unei escaladări a crizei energetice în Uniune din cauza războiului din Ucraina. „Rusia a oprit deja total sau o parte a livrărilor de gaz către 12 din statele membre. Trebuie să ne pregătim pentru ce e mai rău”, a declarat ea ziarului spaniol „El Mundo” luni, citat de Le Soir.

Potrivit ei, planul de urgenţă european încheiat săptămâna trecută pentru a reduce consumul de gaz va permite să se garanteze aprovizionarea pentru iarna viitoare.

Preşedinta Comisiei a subliniat că prin acest plan, Uniunea Europeană a depăşit „o etapă decisivă şi fără precedent” în lupta contra ameninţărilor preşedintelui rus, Vladimir Putin, de a tăia complet aprovizionarea cu gaz.

Borell: Iarna cu care ne vom confrunta acum promite a fi una excepțională

„Trebuie să ne pregătim pentru o eventuală reducere a gazelor, în principal prin economii, diversificare și solidaritate între noi”, scrie Înaltul Reprezentant al UE, Josep Borrell, într-o postare pe blog în care face apel la unitate și solidaritate în sectorul energetic între țările UE pentru a „salva” iarna care vine, transmite Agenția ANSA.

Europa, explică Borrell, „se confruntă cu o dilemă: trebuie să-și echilibreze obiectivele pe termen scurt – eliberarea de petrol și de gazele rusești în timpul iernii – şi concentrarea pe obiectivele sale pe termen lung de zero emisii nete din cadrul Green Deal. Nu are sens să pretindem că este un lucru uşor de făcut, ieftin sau fără compromisuri. Însă este posibil, dacă se investește serios în economisirea energiei, în surse regenerabile și solidaritate, atât acasă, cât și în întreaga lume”.

„Iarna soseşte în fiecare an, însă cea cu care ne vom confrunta acum promite a fi una excepțională” și „grea”, continuă politicianul spaniol, care avertizează asupra „incertitudinii reale că UE va dispune de gaz suficient” și „la ce preț”.

UE trebuie să se pregătească „pentru toate scenariile, inclusiv pentru cel în care Rusia întrerupe complet aprovizionarea, în momentul în care vrea”, continuă Borrell, care cere guvernelor solidaritatea necesară pentru „dezvoltarea unei adevărate uniuni energetice”.

Statele membre au ajuns marți la un acord politic privind o reducere voluntară a cererii de gaze naturale cu 15% în această iarnă, potrivit unui comunicat al Consiliului UE. Practic, propunerea inițială a Comisiei Europene, sprijinită puternic de Germania, de a impune o reducere obligatorie a consumului de gaze, nu a întrunit sprijinul majorității statelor membre, așa că s-a ajuns la un compromis prin care statele membre își vor reduce consumul doar dacă vor.

Statele membre au convenit să își reducă cererea de gaze cu 15% față de consumul mediu din ultimii cinci ani, între 1 august 2022 și 31 martie 2023, prin măsuri la alegerea lor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button