ActualitateȘtiri

Ungureanu, continuarea vaccinării cu AstraZeneca este o decizie înţeleaptă. Nu ne permitem o frânare a campaniei de vaccinare

Deputatul USR PLUS Emanuel Ungureanu, membru al Comisiei de Sănătate, susţine că România nu-şi permite o frânare a campaniei de vaccinare anti-COVID-19 doar pe baza unor „zvonuri” şi că decizia ţării noastre de a continua vaccinarea cu serul AstraZeneca este una înţeleaptă. „Precauţia din alte ţări este cel puţin suspectă pentru mine, mi se pare ciudat, după ce s-au vaccinat 17 milioane de oameni”, afirmă el.

Emanuel Ungureanu a declarat, la RFI, referitor la decizia României de a continua vaccinarea cu AstraZeneca: „Eu cred că este o decizie înţeleaptă, ca toate deciziile care se bazează pe ce spun specialiştii. Eu sunt unul dintre cei care s-au vaccinat cu AstraZeneca, chiar din lotul incriminat, neavând niciun fel de probleme. Sunt 77.000 de români care s-au vaccinat cu AstraZeneca, cu reacţii foarte puţine şi moderate. Nu există nicio dovadă ştiinţifică care să lege nişte episoade trombotice de administrarea acestui vaccin, care s-a şi dovedit foarte eficient pentru, atenţie, 17 milioane de oameni”.

Întrebat dacă nu ar fi fost mai precaut ca România să suspende şi ea vaccinarea cu AstraZeneca, măcar până se clarifică situaţia, aşa cum au făcut ţări ca Franţa, Germania sau Spania, deputatul a răspuns: „Eu cred că ce trebuia făcut pe baze ştiinţifice s-a făcut, adică 4.000 de doze din lotul suspect, din care m-am vaccinat şi eu şi repet, sunt foarte bine, au fost carantinate (…). Precauţia din alte ţări este cel puţin suspectă pentru mine, mi se pare ciudat, după ce s-au vaccinat 17 milioane de oameni. În Marea Britanie, iată, premierul a anunţat că are încredere în acest vaccin. Pare mai degrabă în afara unor baze ştiinţifice, o bătălie geo-strategică, decât o chestiune medicală (…). Cred că nu ne permitem o frânare a campaniei de vaccinare doar pe baza unor zvonuri”.

Autorităţile au decis, luni seară, continuarea campaniei de vaccinare în România cu toate vaccinurile împotriva COVID-19, autorizate în momentul de faţă la nivel european. Astfel, România va continua vaccinarea cu serul AstraZeneca.

”În cursul acestei seri, a avut loc o şedinţă extraordinară la care au participat reprezentanţii Comitetului Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV), Ministerului Sănătăţii, Institutului Naţional de Sănătate Publică şi ai Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR) pentru analizarea evenimentelor înregistrate la nivel european legate de vaccinul produs de compania AstraZeneca, ca urmare a raportării cazurilor cu tulburări de coagulare la persoane imunizate cu acest tip de vaccin. În urma analizării rapoartelor de reacţii adverse înregistrate în România, a motivării deciziilor celorlalte ţări, a evenimentelor raportate la nivel internaţional, dar şi a recomandărilor autorităţii de reglementare de la nivel european, Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA), reprezentanţii din cadrul instituţiilor mai sus menţionate au decis continuarea campaniei de vaccinare în România cu toate vaccinurile împotriva COVID-19, autorizate în momentul de faţă la nivel European”, a transmis, luni seară, CNCAV.

Sursa citată a precizat că, până la finalizarea evaluării cazurilor semnalate de tulburări de coagulare a sângelui de către Comitetul de farmacovigilenţă al Agenţiei Europene a Medicamentului (EMA), PRAC (Pharmacovigilance Risk Assessment Committee) şi emiterea unei recomandări în cadrul întâlnirii extraordinare care va avea loc joi, 18 martie, EMA recomandă continuarea vaccinării, subliniind că beneficiile vaccinării în prevenirea formelor grave de COVID-19 şi deces depăşesc riscul apariţiei de reacţii adverse.

”Cazurile de tulburări de coagulare au apărut la un număr redus de pacienţi vaccinaţi, fără să depăşească frecvenţa raportată în populaţia generală nevaccinată. Trebuie avut în vedere că aceste tulburări au diferite cauze şi pot apărea independent de administrarea vaccinului. În prezent, experţii de la nivel european analizează cu maximă rigurozitate toate datele disponibile pentru a stabili dacă există o relaţie de cauzalitate între administrarea vaccinului şi aceste evenimente”, a mai transmis CNCAV.

Potrivit autorităţilor, vaccinarea rămâne soluţia sigură şi eficientă pentru învingerea pandemiei COVID-19, iar vaccinurile utilizate în România sunt autorizate de Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA), cel mai riguros for decizional, care reuneşte experţi la nivel european.

”Recomandăm raportarea oricărei reacţii adverse suspectate atât de către profesionişti cât şi de către pacienţi. CNCAV asigură populaţia de transparenţă completă şi responsabilitate deplină în comunicarea cu celeritate a tuturor informaţiilor de interes, astfel încât procesul de vaccinare să se realizeze într-un mediu favorabil şi sigur pentru toate persoanele care doresc să se imunizeze împotriva COVID-19”, a mai transmis CNCAV.

Mai multe state au întrerupt vaccinarea cu serul AstraZeneca, după apariţia unor reacţii adverse severe.

Back to top button