Peter Szijjarto a declarat că Ungaria va cere Bruxelles-ului să ia măsuri pentru a se asigura că autoritățile ucrainene „nu ar trebui să facă imposibile operațiunile companiilor din UE”, relatează Reuters.
„Aceste companii nu au încălcat nicio regulă, singurul lor «păcat» este că au o prezență și în Rusia”, a adăugat el.
Suspendarea taxelor de import pentru bunurile ucrainene
În aprilie, Comisia Europeană a propus o suspendare timp de un an a taxelor de import pentru toate bunurile ucrainene care nu sunt acoperite de un acord de liber schimb existent, pentru a ajuta economia țării în timpul războiului cu Rusia.
Szijjarto a declarat că Ungaria nu ar fi împotriva unei potențiale prelungiri a statutului de scutire totală de taxe vamale pentru produsele ucrainene, care este în vigoare în UE până în iulie 2023.
Producătorul maghiar de medicamente Richter a declarat la începutul acestei luni că, din cauza unei schimbări în legislația ucraineană, a însemnat că autorizația de comercializare pentru unele produse poate fi revocată dacă un producător operează și plătește taxe în Rusia.
Fondurile europene au fost blocate
În luna septembrie, Ungaria a promis că îşi va îndeplini toate angajamentele asumate în faţa Comisiei Europene pentru a debloca fondurile UE, după ce executivul comunitar a propus suspendarea a circa 7,5 miliarde de euro pentru Budapesta din cauza corupţiei, potrivit Reuters.
Ministrul ungar al Dezvoltării, Tibor Navracsics, responsabil de negocierile cu UE, şi-a exprimat speranţa că măsurile luate de Ungaria vor fi suficiente pentru a convinge Comisia Europeană că vor fi implementate dispozitivele necesare pentru protejarea fondurilor comunitare,
Comisia Europeană a propus statelor membre ale UE să suspende 7,5 miliarde de euro din finanţarea europeană către Ungaria din cauza riscurilor legate de corupţie, în aşteptarea implementării reformelor.