Zeci de containere pline cu gunoaie nereciclabile sunt aduse zilnic prin portul Constanța la noi în țară. Este simplu, pentru a depozita și recicla o tonă de gunoi la noi în țară costă 95 de euro, iar în Germania costă 500 de euro. Calculele sunt foarte simple, România devine groapa de gunoi a Europei. Zeci de camioane trec granițele către România pline cu gunoaie, iar multe dintre ele nu sunt verificate.
„Astăzi, mai mult ca oricând, este nevoie ca UE să ocupe un loc fruntaș în lupta împotriva poluării la nivel mondial. Prin Planul de acțiune privind reducerea la zero a poluării vom crea un mediu de viață sănătos pentru europeni, vom contribui la o redresare rezilientă și vom stimula tranziția către o economie curată, circulară și neutră din punctul de vedere al impactului asupra climei”, a declarat comisarul pentru mediu, oceane și pescuit, Virginijus Sinkevičius.
Planul stabilește obiective-cheie pentru 2030 de reducere a poluării la sursă comparativ cu situația actuală. Și anume:
-îmbunătățirea calității aerului pentru a reduce cu 55 % numărul de decese premature cauzate de poluarea atmosferică;
-îmbunătățirea calității apei prin reducerea deșeurilor, a deșeurilor de plastic din mediul marin (cu 50 %) și a microplasticelor deversate în mediul înconjurător (cu 30 %);
-îmbunătățirea calității solului prin reducerea cu 50 % a pierderilor de nutrienți și a utilizării pesticidelor chimice;
-reducerea cu 25 % a ecosistemelor UE în care poluarea atmosferică amenință biodiversitatea;
-reducerea cu 30 % a numărului de persoane cu afecțiuni cronice cauzate de zgomotul produs de transport și reducerea semnificativă a cantității de deșeuri generate și cu 50 % a deșeurilor municipale reziduale.