Pescajul de trecere a navelor (adâncimea) în tronsonul de la kilometrul 0 al gurii Bâstroe a Dunării până la kilometrul 77 al gurii Kilii este de 6,5 metri, iar din kilometrul 77 până la kilometrul 116 al estuarului Kiliysky – 7 metri. La începutul invaziei, pescajul maxim era de numai 3,9 metri, transmite Ministerul Transporturilor si Infrastructurii din Ucraina.
Acestea sunt datele tehnice ale unor lucrări care vor distruge Delta Dunării din România.
În timp ce Volodimir Zelenski cere Uniunii Europene să adopte o procedură accelerată pentru integrarea Ucrainei în UE, ucrainenii sfidează orice normă europeană.
Parlamentul European și Comisia Europeană au cerut Ucrainei încă din anul 2008 să nu efectueze lucrări de adâncire ale canalului Bîstroe. Totuși, ucrainenii au ales să ignore cu desăvârșire avertimentele Europei.
Profitând de război și de faptul că toată lumea occidentală este de partea Ucrainei, oamenii lui Zelenski fac prăpăd la granița cu România.
Directorul programului „Dunăre-Carpați” al Fondului Mondial pentru Natură (WWF), Michael Baltzer, declara încă din anul 2008 că, din punct de vedere ecologic, canalul Bâstroe nu este o soluție acceptabilă pentru navigația pe Dunăre.
Comisia a emis un avertisment către Ucraina cu privire la problemele ecologice ridicate de continuarea acestui proiect de canal în Delta Dunării (o zonă protejată la nivel internațional), iar secretarul general al Convenției Espoo (Convenția privind evaluarea impactului asupra mediului în context transfrontalier), Wiek Schrage, a subliniat că a existat o încălcare a normelor acesteia.
Cu toate acestea, Kievul nu a dat încă un răspuns clar. Până la finalizarea evaluării impactului proiectului asupra biodiversității în Delta Dunării, nu există garanții reale că nu vor fi efectuate lucrări în zonă. Nici promisiunea oficialilor ucraineni de a suspenda lucrările, nici gestul simbolic de intervenție diplomatică al UE nu constituie o soluție viabilă.