Actualitate

Tot ce trebuie să știți despre seisme și locuințe sigure

Marius Lulea este inginer constructor, diriginte de șantier, expert tehnic și verificator de proiecte. La momentul de față este unul dintre cei mai buni specialiști pe care România îi are în domeniul construcțiilor, doctor în domeniul ingineriei civile și al instalațiilor.

Acesta este membru al mai multor asociații profesionale unde ține cursuri privind proiectarea și executarea clădirilor în conformitate cu legislația actuală.

Marius Lulea a răspuns mai multor întrebări cu privire la siguranța construcțiilor în fața cutremurelor și ce ar trebui să urmărim atunci când ne cumpărăm o casă.

„În România există câteva mii de clădiri ce prezintă risc seismic I sau II, ceea ce înseamnă prăbușire sau avarii semnificative în urma cutremurului. Marea majoritate a acestor clădiri cu risc seismic se află în București și au fost executate la începutul secolului trecut.

Trebuie să știm că până la mijlocul secolului XX proiectarea antiseismică a clădirilor nu exista, de unde și avariile majore în timpul și în urma cutremurului din 1977.

Abia după s-au introdus norme mai clare și stricte, norme ce au fost actualizate de mai multe ori de-alungul timpului.

Astăzi avem printre cele mai sigure reglementări tehnice din lume” a declarat dr. Ing. Lulea Marius Dorin.

Am încercat să aflăm și care sunt cele mai sigure clădiri.

„Exista o părere complet eronată că vechile clădiri sunt mai sigure. Nu este așa. Majoritatea clădirilor proiectate și executate înainte de 1977 nu au beneficiat de reglementările antiseismice moderne iar materialele de construcții erau de slabă calitate și fără a exista un sistem care să îi certifice performanțele .

Dincolo de acest lucru ele au suferit deja un seism major și unele sunt avariate chiar dacă nu s-au prăbușit. De asemenea peste ele au trecut anii, unele nu au fost corect întreținute și de cele mai multe ori materialele de construcție și-au pierdut din rezistență.

Cele mai sigure clădiri sunt cele mai noi. Astăzi avem reglementări clare și un sistem al calității destul de bine pus la punct.

Este adevărat că o clădire cu regim mic de înălțime prezintă un risc mai mic, apropiat de zero. Spre exemplu casele parter sau parter și etaj nu au practic risc seismic în timp ce acesta crește o dată cu regimul de înălțime al clădirii” a declarat dr. ing. LULEA Marius.

Specialiștii recomandă locuințele noi: „durata de viață a clădirilor vechi este deja consumată, ele necesită costuri mari de întreținere. Nu recomandăm achiziția de locuințe în clădiri cu risc seismic, este lipsit de sens deoarece de cele mai multe ori consolidarea este mai scumpă decât realizarea unei clădiri noi.

Aș recomanda românilor să cumpere locuințe moderne și cu regim mic de înălțime, cu verificarea cărții tehnice și consultarea unui specialist în construcții”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button