Opinii

Țara tuturor posibilităților – Să sari de la covrigăria din Buzău direct la împărțirea zecilor de milioane ale țării

„România atinge noi cote de minimalizare a lucrurilor care contează. Face de rîs orice valoare importantă pentru cei tineri. Mai ales pe cele fundamentale. Le umple de sînge. Mai bine ajungi vedetă în paginile Cancan și te dai influencer pe tiktok, te fotografiezi în haine cu brand pe spinare, după care le restitui magazinului ca nepotrivite decît să înveți și să visezi să fii primul. Nu mai contează nici anii de detenție, nici examenele căzute, nici bîlbele de logică și de gramatică. Ești vedetă și ai nevoie doar de un partid care să te sprijine pentru o funcție. Și, uite așa, țara se distrează pe seama pantofilor lui Ciolacu, a notelor și a studiilor sale, a ceasului lui Sorin Grindeanu și a profețiilor politice, pe seama grohăielilor înțelepte ale lui Victor Ciutacu”, scrie, în Cotidianul, jurnalistul Cornel Nistorescu.

„Chiar m-a „electrizat” tehnica abilă de pupat în fund a unui lingău de profesie cu aerul că îl ia de guler pe protectorul postului România TV și a lui Sebastian Ghiță. Victor Ciutacu și-a întrecut foștii colegi de la Antene în materie de complimente și limbi. Aceștia au încercat să-i citească în stele norocul lui Ciolacu, bătînd cîmpiile horoscopului cu grație, în vreme ce Victor Ciutacu le-a dat clasă. A luat cu voinicie postura de acuzator și cu o cîrpă jurnalistică bazată pe întrebări lingușitoare s-a întrecut pe sine în tentativa de a șterge toate semnele de întrebare și toate petele și umbrele din biografia gonaciului lui Omar Hayssam.

Toate subiectele cu nota de la bacalaureat, cu diploma, cu universitatea (Ecologică sau Titulescu), cu covrigi, cu locul de muncă, cu absolut toate au fost duse în derizoriu cu aerul că îl ia de păr pe primul-ministru și îl scutură cum n-a mai făcut-o nimeni. Pentru asta, Victor Ciutacu chiar merită un premiu pentru „Ce-a mai vehementă slugărnicie jurnalistică”.

Întrebările sale păreau destul de palpitante, dar nu erau decît slugărnicii exagerate. Am avut parte de o veritabilă demonstrație de iluzionism electoral. Ciutacu se făcea că acuză întrebînd, iar Ciolacu răspundea prefăcîndu-se revoltat și lătrînd la vînt. Am avut parte de o demonstrație publică de spălare a mediocrului. Biografia unui impostor, dovedit super banal de chiar ieșirile sale publice, poate fi cîrpită, lustruită, ștearsă de pete și aurită chiar cu sprijinul unor televiziuni subordonate și răsplătite din greu. Zic televiziuni pentru că, pe lîngă România TV, și Antena 3, și Digi24 se întrec în aceeași strădanie de a ne crea iluzia că șmecheritul covrigar din Buzău ar putea fi un reprezentant de cinste și un portdrapel merituos al țării noastre.

Ca să înțelegeți cît de mizerabil și ce proporții poate lua efortul de mistificare a unui farseur, sunt obligat să trec la exemplul unui comentator abonat pe la una din televiziunile lui „dom profesor Voiculescu”. După ce i-a citit cu drag în stele și în horoscop, unul dintre „familiarii” Antenei 3 a schimbat tonul, locul și tehnica, făcînd o demonstrație menită a ne întoarce chiar în epoca lui Marius Chicos Rostogan. Senatorul Cătălin Daniel Zamfir a lansat fundamentul teoretic al prostocrației din România. El a lansat o judecată scurtă, formulată proletar:

„-Notele nu contează”.

Ești înscris în catalog, ai trecut pe la școală, te cunoaște portarul și profesorul de sport, ce mai contează notele? Rezultate să ai. Adică funcții și bani. Dacă notele sunt niște păreri profesorale, nu contează nici bacalaureatul. Și, dacă omul poate trece prin școală ca gîsca prin apă, poate trece și prin orice universitate, acreditată sau nu. Poți fi geniu și cu diplomă de la Universitatea Bioterra sau de la Universitatea Titulescu. Diplomă să fie. Pentru șmecheri de mahala, un 7,02 este mai ceva decît Magna cum laude la Oxford! Este chiar dovada că ai obținut deja primele performanțe în materie de descurcăreală, că ai trecut cu brio la fentatul programei și al profesorilor. Iar patriot și apărător al celor necăjiți și susținător al procentelor de doamne la Comisia Europeană poți fi și corigent, și repetent, și gonaci la Omar Hayssam.

Să sari de la covrigăriile din Buzău la împărțirea zecilor de milioane ale țării, inclusiv la împrumuturi de miliarde face mai mult decît un 10 la trigonometrie. Cîteva milioane de euro sunt cîteva milioane de euro în toate limbile pămîntului.

Ce să înțeleagă elevii din România? Că rezultatele școlare țin de cîți bani faci și de ce partid te lipești?

Marcel Ciolacu este un doctorand de Buzău în două domenii: Împrumuturi grosolane pentru țară și terfelirea ideei de meritocrație”, scrie Nistorescu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button