Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
Magazin

În goana după bani, ANAF ar putea cere rețetele de prăjituri pentru a taxa zahărul

ANAF ar putea cere rețetele de prăjituri în controale pentru a verifica cota de TVA pentru zahăr.

Măsura ar putea veni după modificările fiscale care au intrat în vigoare în acest an, potrivit cărora de la 1 ianuarie 2024, cota de TVA aplicabilă pentru produse alimentare ce conţin zahăr adăugat, care au o proporţie de zahăr mai mare de 10g/100g de produs, a crescut de la 9% la 19%.

Așa se face că acum inspectorii Fiscului trebuie să învețe să facă diferența între produse cu zahăr, la care TVA este 9% TVA, și produse cu ”zahăr adăugat”.

Bogdan Glăvan, profesor de economie, a explicat că astfel de verificări sunt practic imposibile, dar și absurde.

Bogdan Glăvan, profesor de economie: E o întreagă nebunie

Iată ce a spus aceasta: „Se va întâmpla foarte profesionist. Haideți să vă povestesc cum este la producția de băuturi alcoolice, le fel, pentru că de fapt asta este problema, prin instituirea de accize la zahăr trebuie ca acel domeniu de activitate, respectiv producția de prăjituri, să fie tratat similar cu producția de bere, spre exemplu.  Acolo totul începe cu depunerea unei garanții. Deci dacă vrei să îți deschizi o cofetărie trebuie să depui garanție de acum încolo, apoi se face antrepozit fiscal. Antrepozitul fiscal presupune să ai un sistem informatic, conectat cu sistemul informatic al ANAF-ului.

Încerc să vă spun că fără ca ANAF-ul să vadă stocurile de zahăr, consumul de zahăr, să aibă rețetele și fiecare cofetar să transmită lunar situația stocurilor și al consumului, la fel ca la producția de bere spre exemplu, nu se poate verifica. Fără să își facă un sistem de pază cu camere video, care trebuie aprobat de ANAF, nu se poate pentru că acel cofetar va putea spune că i-a dat spargere cineva și i-a furat zahărul, că de asta are zahăr lipsă în depozit, nu pentru că l-a pus în prăjituri, deci e o întreagă nebunie”, a spus Bogdan Glăvan, profesor de economie.

Dacă doriți să susțineți acest proiect media independent acum o puteți face. Apăsați aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button