Un oficial cu rang înalt al Departamentului de Stat a declarat că SUA colaborează cu România şi Republica Moldova pentru a creşte exporturile de cereale ale Ucrainei folosind ca alternativă ruta fluviului Dunărea.
Iată ce a spus acesta: „Căutăm să sprijinim rutele alternative: aceasta este, în primul rând, ruta Dunării. Această rută rămâne în apele teritoriale ale NATO. Aşadar, este una foarte atractivă pentru noi, deoarece o menţine într-un coridor mai sigur”
„În următoarele săptămâni va avea loc o întâlnire cu românii şi moldovenii pentru a discuta despre cum să maximizăm ruta Dunării”, a mai spus oficialul.
Ucraina este un important producător şi exportator de cereale la nivel mondial şi, în mod normal, transportă milioane de tone de alimente din porturile sale de la Marea Neagră, Odesa şi Mikolaiv, aflate la mare adâncime, dar a trebuit să se bazeze pe porturile sale de la Dunăre după ce Rusia s-a retras din acord luna trecută.
Washingtonul a colaborat, de asemenea, cu Turcia pentru a sprijini eforturile acesteia de a readuce Rusia în acordul privind cerealele.
Turcia a încercat să convingă Rusia să se întoarcă la Iniţiativa privind cerealele de la Marea Neagră şi se este de aşteptat ca preşedintele turc Tayyip Erdogan să călătorească în curând în Rusia pentru a discuta cu Vladimir Putin despre acest subiect.
Poate ca a vrut sa spuna ca SUA colaboreaza cu Romania si R. Moldova(doua tari slugi ale SUA si UE) pentru exportul cerealelor americane, tinand cont de faptul ca peste 80% din terenul agricol al Ucrainei este in posesia SUA, prin intermediul mai multor firme.