Miliardarul americano-maghiar George Soros cere ”reinventarea radicală” a UE, pentru ca acest proiect să se salveze în fața unui pericol existențial. Într-un articol de opinie publicat de Project Syndicate, Soros, care este supus de unui atac constant din partea guvernului țării sale de origine, avertizează că UE este înconjurată de țări ostile valorilor sale – ”Rusia lui Vladimir Putin, Turcia lui Recep Tayyip Erdogan, Egiptul lui Abdel Fattah el-Sisi și America pe care Donald Trump ar crea-o dacă ar putea”.
Soros atrage însă atenția și asupra conflictelor interne din UE, care ar putea duce la sfârșitul uniunii, în cazul în care nu ar fi aplicate reforme substanțiale, care să rezolve problemele care au făcut ca UE să devină ”disfuncțională”. Criza financiară care a început în 2008 a făcut ca multe tratate care guvernează UE să devina ”irelevante”, spune Soros, adăugând că ”zona euro a fost transformată într-o învoială în care țările creditoare dictează termenii țărilor datornice care nu-și pot îndeplini obligațiile”.
Asemenea dezechilibre de putere au făcut ”ca unele state membre să-și reafirme suveranitatea, nu să cedeze și mai multă suveranitate”, scrie Soros, care propune înlocuirea unei ”Europe cu mai multe viteze cu o Europă cu mai multe căi de dezvoltare, care să lase statelor membre mai multe opțiuni democratice și care ar avea un efect mult mai benefic”.
O asemenea propunere, care se apropie de viziunea multor guverne eurosceprtice, este suprinzătoare, cu atât mai mult cu cât unul dintre aceste guverne este cel condus în Ungaria de Viktor Orban, inamicul declarat al lui Soros. Însă miliardarul și-a nuanțat poziția, condamnând ”minciuna și corupția statului mafiot pe care l-a creat Orban” și lăudând ”inițiativele spontane” care au apărut în Ungaria, o ”opoziție curajoasa” la partidul Fidesz, al lui Viktor Orban.
”Rezistența din Ungaria este la fel de suprprinzătoare pentru Orban cât este și pentru mine”, a scris Soros. ”Orban a încercat să-și contruiască politicile ce pe un conflict personal cu mine, făcându-mă ținta propagandei guvernului său. El se prezintă drept apărătorul suveranității Ungariei, iar pe mine drept un speculant care își folosește banii pentru a inunda Europa cu imigranți ilegali, în cadrul unui vag și infam complot”.
”Adevărul este însă că sunt mândru că sunt fondatorul Universității Central Europene, care în 26 de ani a devenit una dintre primele 50 de universități din lume în ce privește majoritatea științelor sociale. Susținând CEU, am reușit să o fac să-și apere independența în fața influențelor din exterior, fie că e vorba de influențele guvernelor sau ale altora (inclusiv ale fondatorului ei)”.
”Nu este suficient să ne bazăm pe statul de drept pentru a apăra societățile; trebuie să ne bazăm și să apărăm și lucrurile în care credem. CEU și granturile fundațiilor mele fac asta. Soarta lor este în joc acum. Însă sunt încrezător că principiul apărării libertății academice și al libertății de asociere vor pune în cele din urmă în mișcare roțile lente ale justiției europene”, a scris Soros.
Miliardarul american a luat această poziție în momentul în care guvernul de la Budapesta a propus o lege a învățământului universitar care poate duce la interzicerea CEU pe motiv că, deși este este o universitate străină (din SUA), nu are campusuri decât în Ungaria. Adoptarea legii a fost amânată de mai multe ori, pe fondul protestelor de strada și a lobby-ului făcut de conducerea CEU în SUA și la Bruxelles. Comisia de la Veneția a Consiliului Europei a amânat până în octombrie pronunțarea asupra acestei legi. În plus, guvernul Orban a mai pregătit o lege care poate duce la interzicerea ONG-urilor cu finanțare străina care nu-și fac cunoscute absolut toate sursele de finanțare.
Când Soros se declară surprins de ”opoziția curajoasă” la adresa guvernului Orban, el face referire la protestele din Ungaria împotriva amintitelor legi (dar și a celkor care au dus la un cvasimonopol al statului în audio-vizualul și presa scrisă din Ungaria) și la apariția Mișcării Momentum (organizată de tineri ce lucrează în sistemul privat), care s-a transformat în partid politic pe 19 mai. Luarea de poziție a lui Soros, așteptata deliberare a Comisiei de la Venetia, procedura lansata în Parlamantul European pentru suspendarea dreptului de vot al Ungariei în Consiliul UE, precum și contrareacția guvernului (care a organizat o ”consultare națională” sub sloganul ”Opriți Bruxelles-ul”) anunță toate lansarea campaniei electorale pentru alegerile din primăvara anului 2018.