Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a făcut un raport în care se arată faptul că echipaje SMURD precum și intervențiile la nivel național în caz de incendii, accidente și dezastre, se confruntă cu o lipsă acută de personal, precum și cu îmbătrânirea angajaților.
În loc de un program de 24 de ore cu 72 de ore pauză, angajații IGSU muncesc acum pe ture de 24 cu 48 ore/7 zile din 7, „ceea ce poate genera pe termen mediu și lung uzura fizică și psihică a acestuia cu implicații majore asupra modului de îndeplinire a misiunilor”.
În perioada concediilor de odihnă, presiunea pe sistemul de intervenții de urgență este și mai mare. O altă problemă cu „implicații majore” este vârsta înaintată a angajaților.
Se poate observa faptul că, în anul 2020, numărul intervențiilor executate crește de 9,88 ori față de numărul intervențiilor executate în anul 2007 (de la 52.729 la 520.866), în timp ce efectivele sunt diminuate în anul 2020 cu un procent de 12,57% față de cele din 2007 (de la 30.729 la 26.866).
„Toate cele expuse scot în evidenţă situaţia deficitară a IGSU şi a structurilor subordonate în ceea ce priveşte alocarea resurselor umane, atât sub aspectul insuficienţei, cât şi sub cel al necesităţii de „întinerire” a acesteia. Cea mai potrivită soluţie identificată pentru remedierea actualelor neajunsuri şi vulnerabilităţi o constituie suplimentarea numărului de posturi la nivelul structurilor de intervenţie, prin majorarea numărului actual (care este nesemnificativ) de posturi de soldaţi şi gradaţi profesionişti”, se arată în document.