Internațional

Și-au dat seama – Franța și Germania acuză SUA că folosesc războiul din Ucraina pentru a suprataxa gazul

Când plătești de patru ori mai mult pe gazul american nu seamănă deloc cu prietenia, a spus un lider francez. UE a fost nevoită să înceapă să importe GNL, din SUA după izbucnirea războiului. Ponderea SUA a crescut brusc, de la 28% la 45%. Pe de altă parte, livrările din Rusia au scăzut cu 75%.

SUA au fost criticate de ministrul francez de Finanțe, Bruno Le Mair și de ministrul german al Economiei, Robert Habeck

Le Mair le-a spus recent parlamentarilor francezi că conflictul din Ucraina nu trebuie să aibă ca rezultat dominația economică a SUA și o Europă slăbită.

”SUA nu ar trebui să aibă voie să domine piața mondială a energiei, deoarece UE suferă consecințele conflictului din Ucraina”, a spus Le Mair.

El a mai spus că este inacceptabil să lăsăm SUA să exporte GNL la prețuri de patru ori mai mari decât cele plătite de companiile din țară. Ministrul francez a cerut, de asemenea, stabilirea unei relații mai echilibrate între SUA și Europa.

Habeck: chiar și unele țări prietene percep prețuri astronomice pentru gaz

Habeck i-a acuzat pe exportatorii de GNL, inclusiv SUA, că percep prețuri prea mari pentru gaz într-un moment  în care cea mai mare economie a Europei se luptă să-și echilibreze mixul energetic fără livrări rusești și când companiile germane închid fabricile de producție din cauza costurilor mari ale gazului, potrivit rapoartelor.

Habeck a declarat pentru Neue Osnabruecker Zeitung că unele națiuni, chiar și cele prietenoase, în unele cazuri percep ”prețuri astronomice”, adăugând că această situație a creat probleme despre care trebuie să se discute, scrie sursa citată.

El și-a amintit că SUA s-au îndreptat către UE când prețurile țițeiului au crescut și că rezervele naționale ale Europei au fost folosite apoi pentru a îmblânzi prețurile. O astfel de solidaritate, potrivit lui, ar fi bună și pentru reducerea prețurilor la gaze, a spus el.

Habeck a cerut, de asemenea, UE să sincronizeze achizițiile de gaz pentru a scădea prețurile, în loc ca țările individuale să se depășească între ele și astfel să împingă prețurile în sus.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button