![](https://4media.info/wp-content/uploads/2022/10/joe-biden-angry-scaled.jpeg)
Când plătești de patru ori mai mult pe gazul american nu seamănă deloc cu prietenia, a spus un lider francez. UE a fost nevoită să înceapă să importe GNL, din SUA după izbucnirea războiului. Ponderea SUA a crescut brusc, de la 28% la 45%. Pe de altă parte, livrările din Rusia au scăzut cu 75%.
SUA au fost criticate de ministrul francez de Finanțe, Bruno Le Mair și de ministrul german al Economiei, Robert Habeck
Le Mair le-a spus recent parlamentarilor francezi că conflictul din Ucraina nu trebuie să aibă ca rezultat dominația economică a SUA și o Europă slăbită.
”SUA nu ar trebui să aibă voie să domine piața mondială a energiei, deoarece UE suferă consecințele conflictului din Ucraina”, a spus Le Mair.
El a mai spus că este inacceptabil să lăsăm SUA să exporte GNL la prețuri de patru ori mai mari decât cele plătite de companiile din țară. Ministrul francez a cerut, de asemenea, stabilirea unei relații mai echilibrate între SUA și Europa.
Habeck: chiar și unele țări prietene percep prețuri astronomice pentru gaz
Habeck i-a acuzat pe exportatorii de GNL, inclusiv SUA, că percep prețuri prea mari pentru gaz într-un moment în care cea mai mare economie a Europei se luptă să-și echilibreze mixul energetic fără livrări rusești și când companiile germane închid fabricile de producție din cauza costurilor mari ale gazului, potrivit rapoartelor.
Habeck a declarat pentru Neue Osnabruecker Zeitung că unele națiuni, chiar și cele prietenoase, în unele cazuri percep ”prețuri astronomice”, adăugând că această situație a creat probleme despre care trebuie să se discute, scrie sursa citată.
El și-a amintit că SUA s-au îndreptat către UE când prețurile țițeiului au crescut și că rezervele naționale ale Europei au fost folosite apoi pentru a îmblânzi prețurile. O astfel de solidaritate, potrivit lui, ar fi bună și pentru reducerea prețurilor la gaze, a spus el.
Habeck a cerut, de asemenea, UE să sincronizeze achizițiile de gaz pentru a scădea prețurile, în loc ca țările individuale să se depășească între ele și astfel să împingă prețurile în sus.