Internațional

Șeful diplomației europene face apel: „Trebuie să trimitem tancuri cât mai curând posibil în Ucraina”

Șeful diplomației europene îndeamnă guvernele europene să continue să înarmeze Ucraina și să trimită „tancurile care se umplu de praf în barăci”.

În opinia șefului diplomației europene, Josep Borrell, situația militară din Ucraina este „extrem de îngrijorătoare”. La ora actuală, sunt peste 360.000 de soldați ruși la sol, dublul numărului de la începutul războiului lansat în urmă cu aproape un an de Vladimir Putin, ceea ce înseamnă că „pentru prima dată, Ucraina nu are avantajul celui mai mare număr de trupe la sol”.

În fața acestui scenariu și la un an de la începutul invaziei, Borrell le-a cerut guvernelor europene să nu ezite, să trimită mai multe arme și resurse Kievului, inclusiv tancurile Leopard care „s-au umplut de praf în barăci”, pentru că primăvara și vara aceasta vor fi decisive. „Războiul va fi decis în această primăvară și vară”, a avertizat el în timpul unei apariții în plenul Parlamentului European.

Însoțit de președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, Înaltul Reprezentant pentru politica externă și de securitate comună a insistat în fața ședinței plenare a Parlamentului European, în cadrul unei dezbateri privind prima aniversare a războiului, că nu există alternativă decât aceea de a continua să sprijine Ucraina din punct de vedere economic, militar, financiar și diplomatic.

„Îmi place războiul la fel de puțin ca oricăruia dintre voi.

Nu am o ardoare războinică, nu-mi place războiul, prefer pacea, dar pentru a ajunge la pace trebuie să continuăm să sprijinim Ucraina mai mult decât am făcut-o. Pentru a câștiga pacea, trebuie mai întâi să câștigi războiul”, a explicat el, insistând că sprijinirea militară a Ucrainei și, în același timp, căutarea păcii nu este contradictorie.

„Trebuie să faci ambele lucruri în același timp. Sprijiniți Ucraina mai mult și faceți mai multe eforturi diplomatice. Și în curând în Adunarea Națiunilor Unite voi avea ocazia să-i cer secretarului general să inițieze, dacă dorește și poate, un proces de mediere, un dialog în care până acum toată lumea a eșuat pentru că toți cei care au vorbit cu (Vladimir) Putin a revenit cu mesajul că el vrea să continue războiul până când își va atinge obiectivele militare”, a spus Borrell, calificând mesajul celor care cer încetarea războiului drept „naivitate”, deoarece aceasta nu este „o dezbatere între șoimi și porumbei” și „dacă încetăm să sprijinim Ucraina militar, pacea pe care o obținem nu va fi pace, ci o victorie pentru Rusia, care pentru noi ar fi o amenințare la adresa securității noastre”.

Și de aceea susține că cetățenii europeni trebuie să fie convinși că „nu există timp de șovăială”, că „războiul are un cost dar că și libertatea îl are”, că cea care plătește cel mai mare cost este Ucraina și că, dacă Putin va câștiga războiul – despre care spune că „va fi lung” –, va fi și mai mare.

Din acest motiv, „nu numai că trebuie să continuăm cu ajutorul, ci trebuie să îl mărim”, a susținut el, îndemnând „pe toți cei care au tancuri moderne și eficiente, care adună praf în barăci și care nu folosesc la nimic, să i le dea Ucrainei și să i le dea cât mai curând pentru că primăvara și vara aceasta vor fi decisive”.

Borrell i-a criticat pe aliați că au pierdut prea mult timp discutând dacă să dea sau nu „celebrele tancuri Leopard” de teama unei escalade, pentru că Rusia a folosit acest timp pentru a continua pregătirea. „Am anunțat că vom da tancuri de luptă și că nu va fi un Al Treilea Război Mondial”, a mai spus el.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button