Politică

Șefii CNAIR se îmbogățesc cu 10.000 de euro pe lună pentru 6 ședințe pe an

10.000 de euro pe lună pentru loialitate politică

Șefii CNAIR se îmbogățesc în Consilii de Administrație, în timp ce românii strâng cureaua

În plină criză economică, cu bugetele tăiate, prețurile în creștere și românii bombardați cu noi taxe, șefii Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) duc o viață de lux pe bani publici. Indemnizațiile de membru în Consiliul de Administrație ajung până la 10.000 de euro pe lună, în ciuda activității aproape simbolice.


Puține ședințe, mulți bani

În tot anul 2025, au avut loc doar șase ședințe ale Consiliului de Administrație, dar acest detaliu nu i-a împiedicat pe membrii săi să încaseze sume amețitoare lunar – între 27.000 și 47.000 de lei, echivalentul a 5.000 – 10.000 de euro, doar pentru simpla prezență în acest for.

Printre cei mai bine plătiți membri se numără:

  • Ionuț Masala, directorul economic – peste 46.000 lei/lună;
  • Damian Ion, secretar general adjunct – 27.000 lei/lună;
  • Bîrchi Mirela, consilier al ministrului Transporturilor – 27.000 lei/lună;
  • Marcu Mirel Alexandru, director de producție – 27.000 lei/lună;
  • Mihalache Costin, director la o firmă privată – 27.000 lei/lună.

Toate acestea, într-un an în care CNAIR nu a livrat niciun proiect major de infrastructură la termen.


Directorul general, Cristian Pistol – peste 56.000 lei pe lună

Cristian Pistol, directorul general al CNAIR, nu încasează indemnizație pentru CA. Dar nu din modestie, ci pentru că salariul său lunar de 56.322 de lei (peste 11.000 euro brut) îl plasează oricum în topul celor mai bine plătiți bugetari din România. În comparație, salariul președintelui României este sub 25.000 de lei net.


Un sistem care răsplătește fidelitatea, nu performanța

Consiliile de Administrație ale companiilor de stat au devenit sinecuri politice, în care loialitatea față de partid este mai importantă decât competența sau transparența. Deși rolul acestor consilii este, teoretic, de supraveghere strategică, în practică ele funcționează ca bancomate lunare pentru cei numiți „pe linie politică”.

Nicio reformă reală nu a avut loc. Nicio evaluare publică nu justifică aceste sume. Doar promisiuni goale și „optimizări bugetare” făcute pe spinarea cetățenilor de rând.


România cu două viteze – una pe autostrăzi de hârtie, cealaltă pe burtă

În timp ce românii își fac griji pentru facturi, șefii CNAIR se bucură de beneficii regale pentru participarea la câteva ședințe formale pe an. Așa arată echitatea într-o Românie în care se predică austeritatea, dar se practică huzurul.

Statul nu duce lipsă de bani – doar de rușine.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button