Este secetă cumplită, Dunărea scade îngrijorător, în tot mai multe localităţi apa se dă cu porţia, iar fermierii cer autorităţilor să nu mai folosească sistemul antigrindină, despre care cred că opreşte nu numai gheaţa, ci şi ploaia, potrivit Observator.ro.
Sunt imagini apocaliptice filmate astăzi pe un câmp din Timiş. După zile întregi cu temepraturi istorice zeci de hectare de grâu ard, iar vântul înteţeşte flăcările. Disperaţi, fermieri încearcă să limiteze dezastrul. Trag brazde de pământ cu utilajele pentru a crea o barieră în calea focului.
Seceta a pus stăpânire pe România
În Caraş, un bărbat a murit după ce a dat foc la gunoaie şi resturi şi din cauza căldurii focul s-a extins la vegetația din curte iar el nu s a mai putut salva din mijlocul flăcărilor.
În multe alte locuri din ţară, seceta face ca ogoarele să arate de parcă ar fi fost incendiate. Câmpurile sunt pârjolite de arşiţă.
Toată munca de anul acesta este în zadar, spune acest fermier. Grâul este deja compromis. A reușit să recolteze aproape o tonă la hectar, față de 6-7 tone altă dată. Iar dacă vremea nu se schimbă, la fel va fi şi cu porumbul şi floarea soarelui.
Radu Mărtinescu – agricultor: Nu avem rezervă de apă, venim după doi ani cu minus de precipitaţii anuale. Speranţe prea mari pentru anul acesta nu sunt. An ca ăsta n-a mai fost din 47. Am ajuns în momente disperate, clipe disperate.
Fermierii dau vina nu atât pe secetă cât pe pe sistemul antigrindină pentru dezastrul de pe teren. Norii ar fi dispersați de aceste rachete, iar ploile îi ocolesc.
Radu Mărtinescu – agricultor: De fiecare dată când se adună norii şi începe o ploaie, în jumătate de oră se împrăştie norii deodată şi zero.
Bătrân fermier: Vin norii şi pleacă imediat. Se aude bubuind şi gata. Nu mai vezi norii. Poate să plouă şi cu lapte dulce, nu se mai face nimic.
Prefectul vede diferit situaţia.
Nicușor Halici – prefectul Județului Vrancea: Nu am cum să dau curs acestor cereri pentru că acest sistem este un sistem naţional reglemetat de o lege organică, doar prin abrogarea legii.
Probleme sunt şi pe Dunăre. Nivelul fluviului a scăzut periculos de mult, iar navele eşuează.
Mihai Popescu – șef serviciu AFDJ Galați: Pentru toți navigatorii sunt consecințe pentru că nu pot să treacă. Eșuează, se blochează șenalul navigabil și încet încet n-o să mai poată trece nimeni. Mai ales în perioada asta când e traficul asta cu cereale.
Cel mai grav e în zona insulei Belene, după ce bulgarii nu și-ar fi respectat partea de dragare, spun autorităţile de la noi.
Mihai Popescu – șef serviciu AFDJ Galați: Vom face un cimitir mare de nave acolo, de barje de convoaie, împingătoare care bat in toate părțile și strica absolut tot șenalul navigabil.
Apa a secat atât de mult, încât în mijlocul fluviului a apărut un petec de pământ.
Florin Uzumtoma, director Căi Navigabile: Putem vedea cu ochiul liber faptul că apare acea insuliță care a devenit tradițională. Când apare înseamnă că apele-s scăzute.
Din cauza secetei, oameni din zeci de localităţi primesc apă cu picătura.
Localnică: Uitaţi cum curge! Nu putem să spălăm vasele. Turiştii au de suferit pentru că nu au cu ce să se spele. E problemă cu apa!
În lipsă de soluţii, turiştii de la Corbu se spală la lighean.
Turist:Am fost nevoiţi să încălzim apă la o cratiţă ca să pute, să spălăm copilul.
Irina Oprea, companie apă: S-a luat decizia asigurării alimentării cu apă potabilă după un program stabilit pentru a reface rezerva de apă. În prima parte a dimineţii de la 6 la 11, iar după amiază de la 15-23.
În Maramureş, seceta cruntă i-a scos pe oameni în stradă. În comuna Cupşeni, primarul a tăiat apa şi le-a interzis localnicilor să-şi mai ude grădinile.
Primar: Eu am zis că mâine dau drumul la apă. Dar ştiţi în ce condiţii? Dacă este acumulată în bazin.
Dacă nu e, n-am la ce să dau. Hai să fim înţelegători. Să oprim în timpul săptămânii apa.
Nu!
Şi lângă Capitală locuitorii din Cernica, Periş şi Bălăceanca primesc apă cu porţia.
Ana Dogaru, sistem apă: Necesarul depăşeşte foarte mult capacitatea noastră de a capta şi trata ăn sistem. există un consum iresponsabil, udarea gazonului, piscinele.
Iar situaţia poate deveni oricând critică, spune chiar ministrul mediului
Ministrul Mediului: În foarte multe zone, nivelul apei din râuri şi lacuri este sub media anuală. Monitorizăm 40 de astfel de lacuri. Avem rezerve în acele zone, dar pot exista agravări ale situaţiei.
Vom trece de la faza de atenţie la cea de restricţii dacă este nevoie.
Ilie Vlaicu, Asociaţia Română de Apă: România se află sub media UE pentru resursele de apă. Clar va trebui să intrăm într-o altă filozofie de viaţă. Va trebui să avem mare grijă cu resursele de apă. Circuitul apei în natură nu se mai întâmplă cum se întâmpla.
Iar când oficialii statului nu au soluţii, oamenii se roagă la cer. Şi ca prin minune…afară plouă.
Meteorologii ne dau speraţe, ploile se vor înmulţi chiar din această noapte. Doar că în multe zone scăderea bruscă a temperaturilor poate aduce alte probleme, precum grindina. De mâine însă temperaturile vor scădea, iar aerul începe să fie respirabil.
Eu propun sa nu mai dea cu rachete antigrindina iar DACA, si cu SIGURANTA o sa fie asa, vor avea culturile distruse de grindina atunci sa nu stea cu mana intinsa la stat pentru ca ei AU VRUT sa se intample asta.