Se pune la acest moment următoarea întrebare: se va prăbuși piața imobiliară din România?
Noi mai degrabă considerăm că piața trebuie să fie ajustată la noile realități interne și externe.
Agenții susțin că încă de la începutul anului tranzacțiile imobiliare au scăzut foarte mult. S-a întâmplat acest lucru ca urmare a creșterii foarte rapide a dobânzilor bancare, deci automat și ale ratelor. Rate mai ridicate înseamnă și credite cu o valoare mai redusă.
Mulți români încă mai așteaptă vreo minune, ca dobânzile să scadă deodată. Specialiștii susțin că acest lucru nu se va întâmpla până în luna martie- aprilie anului viitor, dar deja discutăm despre o situație excepțională pentru mulți din cei care au proiecte în curs.
Economia României se bazează în proporție de cel puțin 30% pe sectorul construcțiilor. O prăbușire a sectorului imobiliar ar duce automat și la o colapsarea a economiei țării. Guvernul trebuie să vină rapid cu o soluție cum ar fi un program guvernamental care să asigure dobânzi mici, fixe, astfel încât achiziția de proprietăți să reprezinte un proces sustenabil.
Băncile aruncă cu banii pentru finanțarea statului român , motiv pentru care nu mai rămân mulți bani cu care să împrumute pe români. Acest lucru face ca dobânzile să crească și ratele la fel.
Vânzătorii ar trebui să își adapteze rapid oferta, cât timp nu o fac cu toții. Prețurile actuale din marile orașe, de ordinul a 2.500-3.000 de euro/mp sunt mult prea mari față de posibilitățile țării.
Dacă guvernul nu intervine urgent cu un program de finanțare, cu siguranță în plină iarnă ne vom trezi cu probleme extrem de mari pe piața imobiliară.
Vor scădea prețurile ca în 2008? Să vedem locuințe la 500-1000 de euro/mp este puțin probabil. Noi trebuie să ținem cont de evoluțiile globale dar și de rata inflației și puterea de cumpărare. Sigur că prețurile vor trebui ajustate, poate că unii vor vinde și în pierdere, dar important este să înțelegi noile realități pentru a putea înainte cu noi proiecte.