Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) a constatat marți, 2 februarie, legalitatea rechizitoriului lui Călin Popescu Tăriceanu și dispune începerea judecății în dosarul în care este acuzat de abuz în serviciu și complicitate la comiterea infracțiunii de uzurpare de calități oficiale.
Fostul președinte al Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a fost trimis în judecată, în decembrie 2020, de procurorii Parchetului General pentru acuzățiile de abuz în serviciu și complicitate la comiterea infracțiunii de uzurpare de calități oficiale.
„Respinge că nefondate cererile și excepțiile formulate în cauza. Constată legalitatea sesizării Înaltei Curți de Casație și Justiție – Secția Penală cu rechizitoriul nr. 402/P/2018 din 26 noiembrie 2020 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție -Secția de urmărire penală și criminalistică, privind pe POPESCU – TĂRICEANU CĂLIN – CONSTANTIN – ANTON și MARCIU OVIDIU – CRISTIAN – DAN, legalitatea administrării probelor și a efectuării actelor de urmărire penală. Dispune începerea judecății.
Onorariul parțial cuvenit apărătorilor desemnați din oficiu, în cuantum de câte 200 lei, rămâne în sarcina statului și se suportă din fondurile Ministerului Justiției. Cu drept de contestație în termen de 3 zile de la comunicare. Pronunțată în ședința din Camera de Consiliu, azi, 02 martie 2021″, potrivit Înaltei Curți.
Acuzațiile au legătură cu mandatul senatorului PSD de Giurgiu, Cristian Marciu, care se află în incompatibilitate. În același dosar, Cristian Marciu a fost trimis în judecată pentru săvârșirea infracțiunii de uzurpare de calități oficiale.
Acuzațiile la adresa lui Tări
Față de Călin Popescu Tăriceanu, procurorii au reținut că acesta, în perioada 2 martie 2017 – 2 septembrie 2019, în exercitarea atribuțiilor de serviciu specifice unei funcții de conducere în cadrul Senatului României, prin neîndeplinirea actelor vizând constatarea încetării mandatului de senator al primului inculpat și nesupunerea votului Plenului Senatului a adoptării unei hotărâri de vacantare a locului de senator în cauza, „a cauzat vătămarea drepturilor persoanei care, în urmă alegerilor parlamentare din dată de 11 decembrie 2016 a ocupat pe buletinul de vot pentru funcția de senator poziția următoare.”
„De asemenea, prin neîndeplinirea obligațiilor legale sus-menționate, l-a ajutat pe primul inculpat să folosească fără drept calitatea oficială de senator ce implică exercițiul autorității de stat, urmată de îndeplinirea actelor legate de această calitate,” acuză Parchetul General.
Procurorii precizează că rechizitoriul împreună cu dosarul cauzei au fost trimise Înaltei Curți de Casație și Justiție, spre competență soluționare.