Actualitate

Scriitor – Maximul de ipocrizie e să vorbești despre România educată și să dai 2% pentru educație

Reacție dură a scriitorului și profesorului Radu Vancu, la propunerea de buget pentru educație făcută public de Guvernul Ciucă în vreme ce ministru al Educației este fostul consilier prezidențial Ligia Deca, coordonatoarea proiectului România educată.

“Maximul de ipocrizie e să vorbești despre România educată, guvernul tău să fie plin de plagiatori și să dai 2% pentru educație. 2%. Pur și simplu atât le pasă de copiii noștri”, spune Vancu, conferențiar la Facultatea de Litere din cadrul Universității „Lucian Blaga” din Sibiu și unul dintre intelectualii care au luat atitudine față de schimbările propuse de politicieni în educație.

  • Amintim că bugetul Ministerului Educației pentru anul 2023 va fi de 32,5 miliarde de lei, potrivit proiectului legii bugetului de stat pentru anul viitor. Astfel, raportat la Produsul Intern Brut, procentul care revine Ministerului Educației este de 2,1%, fiind cea mai mică alocare raportată la PIB din istoria recentă.
  • Pentru comparație, anul trecut bugetul Educației a fost de 2,28% din PIB. 

Autorul mai multor volume de poezie și semnatarul unor volume de eseuri, autor de proză, președintele asociației PEN România, Radu Vancu reacționează la propunerea de buget alocat educației pentru anul 2023 și spune, pe contul său de Facebook: Credeam că maximul de ipocrizie e să vorbești despre România educată – iar guvernul tău să fie plin de plagiatori. M-am înșelat: maximul de ipocrizie e să vorbești despre România educată, guvernul tău să fie plin de plagiatori – ȘI să dai 2% pentru educație. 2%. Pur și simplu atât le pasă de copiii noștri“.

Tot în cursul zilei de astăzi, o reacție la bugetul propus educației a venit și de la alianța națională a studenților. Dacă proiectul de Lege a Bugetului de Stat pe 2023 va fi trimis în Parlament în varianta ce prevede o alocare de 2,1% pentru educație, ANOSR anunță că va “demara de îndată proteste față de nepăsarea clasei politice față de educația din România și față de propriile promisiuni”. Într-un comunicat emis miercuri, Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) se declară “siderată” de proiectul de buget, subliniind că alocarea de 2,1% reprezintă “cel mai scăzut nivel de finanțare din istoria recentă”.

Procentul primit de Ministerul Educației în bugetul propus oficial de Guvernul României pentru anul 2023 este în contrast cu toate declarațiile publice făcute pe subiectul Educației atât de premier, cât și de președintele Klaus Iohannis și de ministrul său al educației, Ligia Deca, ce a preluat acest domeniu direct de pe funcția de consilier al președintelui Iohannis, fiind cea care a coordonat proiectul prezidențial România educată.

În tabelul de mai jos puteți vedea alocările bugetare și execuțiile, adică cheltuielile din acele alocări, pentru Ministerul Educației, în perioada 2018-2023, cu mențiunea că pentru 2023 este vorba despre un proiect de lege, iar execuția pentru 2022 este cea preliminată, anul nefiind încheiat. Dacă pentru 2023 Guvernul Ciucă propune 2,1% din PIB pentru educație, în anul în care președintele Klaus Iohannis a cerut aplicarea unei noi legi a educației, anul trecut bugetul Educației a fost de 2,28% din PIB, în 2021 bugetul Educației a fost de 2,39% din PIB, în 2020 bugetul Educației – 2,90% din PIB, în 2019 bugetul Educației – 2,92% din PIB, în 2018 bugetul Educației – 2,24% din PIB.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button