PSD şi PNL sunt acuzate că se pregătesc să renunţe la măsura confiscării vehiculelor care transportă ilegal lemne prin modificările pregătite în Parlament la noul Cod silvic.
Acest tip de sancţiune a fost introdusă în Codul silvic în 2020 şi a dat rezultate.
Iată ce a spus vicepreşedinta Comisiei de mediu: „Toate aceste cifre înregistrate în mai multe judeţe din ţară ne arată că avem o măsură bună, care ajută autorităţile în lupta cu mafia lemnului. De ce vor PSD şi PNL să renunţe la acest instrument? Poate doar ca să-i ajute pe cei care fac bani din tăieri ilegale să se descurce mai uşor, să facă bani pe sănătatea şi pădurile noastre.”
Societatea civilă a atras atenţia asupra faptului că renunţarea la această măsură este o decizie „aberantă”, fiind lansată o petiţie publică în acest sens.
Eliminarea confiscării vehiculelor utilizate la transporturile ilegale de material lemnos sau minimalizarea acestei sancţiuni, aşa cum a figurat în drafturile iniţiale ale noului Cod silvic prin includerea la măsuri asiguratorii şi posibilitatea reprimirii vehiculelor după 6 luni, va reîntoarce România la cifrele „dureroase” din anii trecuţi când cantităţi mari de lemn tăiat ilegal ajungeau pe piaţă.