Scandal-monstru pe ajutoare de stat. Firme cu afaceri de 5.000 de lei, cu câțiva angajați sau chiar deloc, selectate să primească zeci de milioane de euro de la stat.
Asociația Oamenilor de Afaceri din România (AOAR) protestează în legătură cu selectarea de către Ministerul Economiei firmelor care se califică la ajutoarele de stat pentru industria prelucrătoare.
Una dintre companiile care a primit finanțare este o companie cu o cifră de afaceri pe anul 2021 de 5.100 ron, cu un profit de 541 de lei, având o rentabilitate a cifrei de afaceri de 90,29%! Această companie urmează să primească ajutor de stat și să efectueze o „investiție viabilă” cuprinsă între 26,25 milioane de euro și 45 de milioane de euro;
6 din cele 8 companii câștigătoare au o cifră de afaceri sub 600.000 ron, iar cifra de afaceri medie a tuturor câștigătorilor este de 1.108.582 ron (aprox 220.000 de euro). Fiecare dintre aceste companii urmează să primească ajutor de stat și să efectueze „investiții viabile” de câte 30.000.000 de euro fiecare (valoare medie).
Numărul total (cumulat) de angajați ai celor 8 companii câștigătoare este de 14, revenind la o medie de 1,75 angajați/companie câștigătoare.
AOAR susține că „ține de un minim nivel de discernământ să realizezi că astfel de firme câștigă licitația, dar nu au experiența și resursele pentru realizarea unor investiții de amploare și nici capacitatea de absorbție și implementare de ajutoare de stat de până la de 200 de ori mai mari decât cifra lor de afaceri”
Firmele câștigătoare ar putea fi vândute
“Cel mai probabil, ele sunt folosite pentru mascarea unor interese economice ale altor entități care nu vor sa apară public și/sau care nu s-ar fi calificat și vor face în perioadele următoare schimbarea de acționariat (prin majorări de capital, împrumuturi convertibile făcute direct sau indirect etc).
Altfel spus, ajutorul de stat devine tranzacționabil între agenții economici prin vehicule utilizate special pentru astfel de licitații.
Ce spune ministrul Economiei
“Schema de ajutor de stat pe industria prelucratoare a fost pusă in consultare publică în august anul trecut. Am avut mai multe propuneri de modificare, care au fost preluate de Ministerul Economiei.
Referitor la firma fără angajați, “în scrisoara trimisă de cei de la AOAR se făcea referire la o singură companie. Aici avem un număr mic de comp care vor fi finanțate: opt. Interesul pentru această schemă pentru industria prelucrătoare e foarte mare”, a spus Spătaru.
“Există o perioadă de contestații, urmand ca dupa finalizarea ei să începem sa lucram la contractele de finanțare și să primească fondurile pe măsura decontărilor, pentru că nu vorbim de alocarea unor fonduri inainte de a se face aceste investiții.”