S-au epuizat toate resursele pe care, rând pe rând, Klaus Iohannis le-a pus în mişcare în scopul de a-şi prelungi cumva imunitatea şi după încheierea mandatului. Şi iată că acum regele e gol. Dezbrăcat de toate podoabele lui. Iar justiţia, Curtea Supremă, l-a fixat definitiv în insectar. În insectarul delicvenţilor. Ce urmează?
Condamnarea familiei Iohannis este definitivă. Fără drept de apel. La capătul unor ani care păreau fără sfârşit, al unor proceduri prin care s-a încercat şi în bună măsură s-a reuşit paralizarea statului român în tentativa acestuia de a-şi recupera un prejudiciu de sute de mii de euro de la familia Iohannis, iată că acum situaţia s-a clarificat. Klaus Iohannis, împreună cu consoarta sa, a dobândit ilegal o proprietate în baza unor acte falsificate, proprietate care i-a adus sume consistente de bani sub forma unor chirii, încasate ani la rând de la Raiffeisen Bank şi care i-au permis achiziţionarea unor noi proprietăţi imobiliare. Odată dovedită în mod definitiv ilegalitatea şi în condiţiile în care familia Iohannis şi-a epuizat orice cale de atac, cei doi soţi trebuie să verse la Trezoreria statului român, pe care au prejudiciat-o, o sumă de câteva sute de mii de euro. Încă nu este foarte clar ce se va întâmpla cu penalităţile. Pentru că în mod normal aceşti bani, neîncasaţi ani de zile de statul român, sunt purtători de dobânzi.
O a doua concluzie, şi ea la fel de clară, rezultată din verdictul Înaltei Curţi, este că documentul invocat de familia Iohannis drept act de proprietate a fost un fals. Pentru acest fals şi pentru uzul de fals autorul sau autorii trebuie să plătească conform legii penale. Ceea ce în mod necesar şi obligatoriu deschide calea unei investigaţii pe care trebuie să o efectueze procurorii. Atenţie: nimic nu se prescrie, pentru că curgerea oricărei prescripţii a fost şi este suspendată conform legii pe perioada exercitării mandatului prezidenţial.
Al treilea efect al decizie definitive a Înaltei Curţi este că, aşa cum rezultă din documentele existente în voluminosul dosar, soţii Iohannis au fost cu ani de zile în urmă informaţi asupra caracterului fals al actului de proprietate. Şi au ignorat cu rea credinţă acest fapt. Ceea ce constituie fără doar şi poate o circumstanţă agravantă, care va trebui luată în calcul atunci când va fi stabilit de către o instanţă judecătorească cuantumul pedepsei.
Oricum, conform definiţiei date de Codul de procedură penală, întrucât la săvârşirea infracţiunii au participat cel puţin trei persoane, avem de-a face cu un grup criminal organizat, ceea ce din nou înseamnă o circumstanţă agravantă.