Dobânzile plătite de România pentru împrumuturile pe termen lung au ajuns joi la un nou nivel record, de peste 9%, și au rămas peste acest prag și vineri.
Împrumuturile pe termen lung, respectiv pe 10 ani, sunt un barometru pentru costul de finanțare în economie. Economiștii susțin că accelerarea costurilor de împrumut se datorează presiunilor inflaționiste și intensificării percepției de risc investițional pe piețe financiare internaționale.
Randamentul la titlurile pe 10 ani a ajuns la 9,17% joi și la 9,22 vineri, conform datelor analizate de Economedia.Aceste costuri mari de împrumut au fost subliniate și economiștii Băncii Transilvania. „Pe piața titlurilor de stat ratele de dobândă au continuat să crească [joi, n.r.], pe scadența 10 ani cu 36 puncte bază la 9,175%, nivel record. Ministerul de Finanțe a redeschis o emisiune de obligațiuni cu scadența aprilie 2026, în volum de 400 milioane lei, dar a respins toate ofertele băncilor, pe fondul creșterii costurilor de finanțare”, arată un raport al Băncii.
„Știrile macroeconomice și intensificarea percepției de risc pe piețele financiare internaționale au contribuit la consolidarea tendinței de creștere pentru rata de dobândă la titlurile de stat pe scadența 10 ani, cu un ritm săptămânal de 10%, la nivelul record de 9,22% (plus 79,4% de la începutul anului)”, în ziua de vineri, arată alt raport al instituției financiare.