România riscă să-și piardă un obiectiv strategic crucial în securitatea energetică a țării. Astfel, acțiunile deținute de Fondul Proprietatea la compania Hidroelectrica vor fi scoase la vânzare, pe bursă, urmând ca statul român să vândă și el o parte din acțiuni, ca urmare a obligației instituite prin PNRR.
Tot în PNRR a fost trecută obligația de a vinde pe bursă acțiunile la alte trei mari companii de stat românești, din energie și transporturi.
Condițiile dure impuse în PNRR-ul României încep să semene tot mai mult cu cele ale împrumuturilor de la FMI, care au produs o adevărată dramă în economia și societatea românească. La fel ca și FMI, Comisia Europeană a obligat România, fără niciun fel de opoziție din partea negociatorilor din țara noastră, să prăbușească nivelul de trai prin reforme dure și, de cele mai multe ori, împotriva intereselor naționale. Una dintre acestea este forțarea României să vândă pe bursă acțiunile Hidroelectrica, cea mai profitabilă companie a statului. Fondul Proprietatea, care deține 20% din acțiuni, a anunțat deja că-și va lista pachetul la bursă, iar statul român trebuie să vândă și el cel puțin 15% din acțiuni.
Astfel, Bursa de Valori București a anunțat convocarea, de către Ministerul Energiei, a Adunării Generale a Acționarilor pentru a demara procesul de listare la bursă a pachetului deținut de Fondul Proprietatea. Potrivit unui comunicat al acestuia, Fondul Proprietatea intenționează să voteze în favoarea listării la bursă a acțiunilor deținute la Hidroelectrica și se așteaptă ca propunerea să fie aprobată cu succes în adunarea acționarilor companiei. Ministrul Energiei, Virgil Popescu, afirma, la începutul acestui an, că este de acord cu listarea acțiunilor deținute de Fondul Proprietatea la Hidroelectrica, în condițiile în care statul are încă interdicție de a-și vinde acțiunile.
Citește pe Gazetarii.RO despre cum a fost executat Florin Cîțu. Cine îi va lua locul.
Legea 173 din 2020 a reușit să amâne vânzarea acțiunilor la cele mai importante companii de stat. Potrivit acesteia, se interzice, pentru o perioadă de 2 ani, înstrăinarea acțiunilor deținute de stat la companiile și societățile naționale, la instituții de credit, precum și la orice altă societate la care statul are calitatea de acționar, indiferent de cota de capital social deținută. Totodată, actul normativ prevedea suspendarea, pentru o perioadă de 2 ani, a operațiunilor privind înstrăinarea acțiunilor deținute de stat la companiile și societățile naționale, precum și la alte societăți la care statul are calitatea de acționar, aflate în curs de realizare. În data de 13 august 2022, interdicția va fi ridicată, astfel că există riscul vânzării companiilor de stat, printre numele vehiculate numărându-se Hidroelectrica, Compania Aeroporturi și Transgaz. În condițiile unei crize a energiei, care se agravează pe zi ce trece, pierderea controlului statului asupra companiilor strategice va însemna o adevărată catastrofă. Privatizarea Petrom, cea mai dezastruoasă și antinațională măsură luată de la Revoluție până în prezent, a arătat clar că resursele, odată vândute, nu mai aparțin României și că nimeni nu poate controla exporturile de petrol și gaze exploatate de această companie.
Cristian Ghinea, fostul ministru al Investițiilor și Proiectelor Europene și coordonator al PNRR, ne-a informat, la sfârșitul anului trecut, că nu o să scăpăm doar cu vânzarea Hidroelectrica și că, până în 2026, când se finalizează PNRR, România va trebui să mai scoată la vânzare alte trei mari companii de stat din sectorul energiei și din sectorul transporturi. ”Listarea la bursă a unor pachete minoritare sau majoritare este un instrument prin care să îmbunătăţim guvernanţa acestor companii, găseşti investitori serioşi care au şi ei o miză în a urmări performanţa”, afirma Cristian Ghinea.
- Guvernul se laudă cu un tronson de 21 de kilometri din Autostrada Moldova – China comunistă a făcut anul trecut 9.000 km de autostradăDupă decenii de promisiuni și amânări, guvernanții se laudă cu „marea realizare” de a deschide 21 de kilometri din Autostrada A7 Moldova. Sectorul, care asigură legătura între localitățile Dumbrava și Mizil, județul Prahova, pornește de la intersecția cu Autostrada A3 (Dumbrava) și se termină la intersecția cu DJ 100C (Baba Ana). Un tronson de 21 …
- Florin Barbu, propus pentru funcţia de ministru al Agriculturii promite 1,5 milioane de purcei anul viitorMembrii comisiilor de specialitate au avizat nominalizarea lui Barbu pentru portofoliul de la Agricultură cu 26 de voturi „pentru”, 14 voturi „împotrivă” şi nicio abţinere. Florin Barbu a declarat în cadrul audierilor că agricultura se confruntă în continuare cu o situaţie foarte grea, iar fermierii români au trecut prin multe provocări în ultimii ani, unele …
- Probleme cu noua autostradă promisă de Guvernul Ciolacu: Prezintă denivelări și lipsește semnalizarea completăRomânia continuă să demonstreze că inaugurările de autostrăzi sunt mai degrabă o ocazie pentru festivisme decât o soluție reală pentru problemele de infrastructură. Cei 21 de kilometri ai tronsonului din Autostrada A7, între Dumbrava și Mizil, au fost inaugurați după 4 ani de lucrări, dar șoferii care au apucat să circule pe această porțiune au …
- 21 km în 35 de ani: România, campioană la viteza melcului pe autostrăzi”După 35 de ani de promisiuni, România se laudă cu „performanța” de a inaugura 21 de kilometri din Autostrada A7 Moldova. Tronsonul, care leagă localitățile Dumbrava și Mizil din județul Prahova, pornește de la intersecția cu Autostrada A3 și se termină la DJ 100C (Baba Ana). Acest segment adaugă la cei 102 kilometri circulabili dintr-un …
- Ciolacu a reușit o alianță improvizată, care se agață cu disperare de putere – Doar 7 voturi au lipsit ca Guvernul să nu treacăAstăzi, Parlamentul României a fost scena unei noi farse politice. Marcel Ciolacu a reușit să-și treacă guvernul minoritar PSD-PNL-UDMR, susținut de minoritățile naționale, cu doar șapte voturi în plus față de minimul necesar. Este un unicat pentru politica românească post-1989, dar mai degrabă un semnal de alarmă decât un motiv de sărbătoare. Un guvern format …
- Avem un premier care pare că nu-și asumă nici măcar propriile cuvinte – Cine conduce de fapt guvernul?Marcel Ciolacu, premierul care ar trebui să conducă România în vremuri dificile, pare mai degrabă un actor care joacă un rol, citind fiecare frază din discursurile pregătite de echipa sa. Nu poate vorbi liber, nu poate improviza, iar asta ridică o întrebare: de ce nu guvernează cei care scriu aceste fraze? Oare ei sunt adevărații …
- AUR a votat împotriva: Doar 7 voturi au lipsit ca Guvernul Ciolacu să nu treacăAstăzi, Guvernul minoritar condus de Marcel Ciolacu a trecut cu greu de votul Parlamentului, obținând doar șapte voturi în plus față de pragul minim necesar. Voturile salvatoare au venit din partea reprezentanților minorităților naționale și a UDMR, confirmând încă o dată rolul acestora în susținerea compromisurilor politice. Toți parlamentarii AUR au votat împotrivă, condamnând această …
- Doi senatori POT au trecut în barca puterii PSD – Președinta POT acuză ‘tactici murdare’ de racolareAnamaria Gavrilă, președinta Partidului Oamenilor Tineri (POT) spune că social-democrații fac presiuni asupra parlamentarilor POT pentru a trece la PSD, într-o postare pe Facebook. Gavrilă afirmă că orice astfel de încercare „va fi expusă public, cu nume și dovezi clare”, însă postarea nu este însoțită de niciun nume. Anamaria Gavrilă cere PSD-ului să oprească „imediat …
- George Simion: „Abia aștept să îi prind când oferă 200.000 de euro pe parlamentar”Liderul AUR, George Simion, acuză guvernul Ciolacu de tentative de corupere a parlamentarilor pentru a-și asigura o majoritate fragilă. El a afirmat că există informații potrivit cărora s-ar oferi sume de până la 200.000 de euro pentru a atrage parlamentari de partea puterii. „Abia aștept să îi prind când oferă banii. Vor răspunde în fața …
- George Simion: Cei 91 de parlamentari AUR au votat împotriva conducerilor CamerelorLiderul AUR, George Simion, a anunțat ferm că toți cei 91 de parlamentari ai partidului au votat împotriva candidaților propuși de coaliția PSD-PNL pentru conducerea Senatului și a Camerei Deputaților. „Parlamentarii AUR sunt asumați și au votat împotriva. Nu putem valida acest sistem corupt, care nu mai reprezintă interesele românilor,” a declarat Simion. Criticând actuala …